latinica  ћирилица
22/10/2017 |  15:39 ⇒ 23/10/2017 | 11:43 | Autor: RTRS

Cvijanović: Ovo što radi opozicija na granici je cirkusa i lakrdije (VIDEO)

Republika Srpska funkcioniše i u političkom smislu je stabilna, a njene institucije rade svoj posao uprkos očiglednim opstrukcijama i raznim scenarijima. Zadatak institucija je da djeluju u funkciji građana i osuđujem ponašanje opozicije jer nastoje da blokiraju rad tih institucija, poručila je predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Ovo što radi opozicija na granici je cirkusa i lakrdije i mnogi građani upravo su tako prokomentarisali njihovo ponašanje u parlamentu. Nisu ih, kažu, birali da zvižde u parlamentu, već da utiču na donošenje propisa i zakona u interesu svih građana Srpske, poručuje Cvijanovićeva. Apsurd je, dodaje, u tome što su oni samo napola opozicija, jer učestvuju u vlasti na nivou BiH.

"Tamo ima ozbiljnih ljudi sa ozbiljnim karijerama i teško mi je zamisliti da se oni mogu vratiti svojim kućama i porodicama, a da ih baš nimalo nije stid zbog toga što su uzeli pištaljku i nisu znali ništa drugo da rade nego da tamo zvižde", dodala je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da se moglo vidjeti da su neki u tome uživali, ali i da je nekima, koji su nešto postigli u životu, bilo neugodno. 

BiH je, kaže Cvijanovićeva, dobila izuzetno povoljne uslove i najbolji ispregovarani aranžman sa MMF-om u odnosu na region, ali je taj aranžman opozicija na nivou BiH blokirala. Treba, ističe, uzeti u obzir da smo zbog tih blokada ostali uskraćeni za 150 miliona maraka od MMF-a, 80 miliona maraka sredstava EBRD-a i oko 160 miliona maraka po osnovu projekata Svjetske banke.

"Tu su i programi Svjetske banke koji su, takođe, zbog blokade koju su na nivou BiH provodile i provode SDS, PDP i NDP sa partnerima iz Federacije BiH, ostali na čekanju, kao i ratifikacija veoma važnih programa podrške zapošljavanju kroz koje bi se refundirali troškovi za uplaćene poreze i doprinose poslodavcima za svako novo zapošljavanje", naglasila je premijerka. 

Cvijanovićeva ocjenjuje da je opozicija odlučila da fokus problema prebaci u Republiku Srpsku, iako je ona apsolutno funkcionalna. 

"Zar nije dobra vijest da se agrarni budžet redovno izvršava i da smo operativnom učinili odluku da se za jesenju sjetvu da podrška od još pet miliona KM? Zar nije dobra vijest da će na raspolaganju biti pet miliona KM za sisteme za navodnjavanje. Zar nije sjajna vijest da Vlada uopšte nije potrošila sredstva, odnosno nekih 60 miliona KM, od ruskog klirinškog duga", upitala je Cvijanovićeva.

PDP, SDS i NDP sa većim dijelom SDA ciljano rade na tome da se osujete interesi Republike Srpske i da se umanji njen kapacitet, ali, uprkos svemu tome, uspjeli smo da bilježimo rezultate, poručila je Cvijanovićeva.

Ono što je bitno, dodala je, jeste da ih opozicija neće osujetiti u radu i da u parlamentu Srpske postoji većina sastavljena od poslanika koji žele da rade i traže za Srpsku potrebana rješenja.