latinica  ћирилица
23/10/2017 |  08:09 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

Srpska lista pobijedila u opštinama sa srpskom većinom, čestitao i Dodik (VIDEO)

Srpska lista, koju podržava zvanični Beograd, osvojila je apsolutnu pobjedu u svih deset opština sa srpskom većinom na današnjim lokalnim izborima na Kosvovu i Metohiji, prema preliminarni rezultatima iz Izbornog štaba Srpske liste.
Izbori na Kosovu (Foto:balkanplus.net) -
Izbori na Kosovu (Foto:balkanplus.net)

Novi-stari gradonačenici su Bratsilav Nikolić u Štrpcu, Svetislav Ivanović u Novom Brdu, Vučina Јanković u Zvečanu, Goran Rakić u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i Stevan Vulović u Zubinom Potoku.

Novi gradonačelnici sa Srpske liste su Vladica Aritonović u Ranilugu, Srđan Popović u Gračanici, Zoran Todić u Leposaviću i Dragan Petković u Partešu.

Prema podacima iz Izbornog štaba Srpske liste, u Klokotu će se održati drugi krug izbora, pošto nijedan od dvojice kandidata nije osvojio natpolovičnu većnu glasova.

Izlaznost u opštinama sa srpskom većinom iznosila je u sjvernoj Kosovskoj Mitrovici 39,57 odsto, Partešu 54,23, Ranilugu 55,16, Gračanici 41,66, Zubinom Potoku 42,78, Štrpcu 57,63, Novom Brdu 57,43, Klokotu 63,23 i u Leposaviću 50,04, saopštila je Centarna izborna komisija.

Ukupna izlaznost na Kosovu i Metohiji je 44,19 odsto.

Pravo glasa na ovim lokalnim izborima imalo je 1.890.952 birača.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Srpskoj listi na velikoj pobjedi koju je ostvarila na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji i istakao da će to omogućiti lakše ostvarivanje srpskih nacionalnih interesa u pokrajini.

"Mislim da je to važno i da će obezbijediti kontinuitet politika koje se koordinišu iz Beograda. U svakom slučaju lakše će se ostvarivati srpski nacionalni interesi i državna politika na Kosovu", rekao je Dodik u izjavi za Tanjug.