latinica  ћирилица
23/10/2017 |  12:59 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Јesenja sjetva u Posavini u punom jeku (VIDEO)

Na području opštine Šamac ove godine će ozime kulture zauzeti površinu oranica od četiri hiljade hektara, što je za 500 hektara više nego lani.

S obzirom na to da je suša ubrzala zrenje kukuruza i da je rod već početkom septembra spremljen sa većine oranica, jesenja sjetva obavlja se u optimalnom agrotehničkom roku.

Suša koja je znatno umanjila rod kukuruza i soje, navela je ratare da povećaju sjetvene površine ozimih kultura.

- Razlog je nedostatak stočne hrane, smanjeni prinosi kukuruza i soje svakako su doprinijeli da će na našim parcelama biti zasijano više i ječma i tritikalea koji idu u stočnu hranu u odnosu na ranije godine - rekao je Svetozar Evđić, načelnik Odjeljenja za privredu u opštini Šamac.

Stručnjaci takođe savjetuju da se posebna pažnja posveti osnovnoj obradi zemljišta radi stvaranja rastresitog sloja pogodnog za sjetvu i da se izvrši odgovarajuće đubrenje. Za visoke proinose neophodan je i dobar izbor sorte pšenice.

Agronom Savo Kurešević je kazao da prilikom izbora pšenice treba da se vodi računa da ta pšenica ima visok genetski potencijal i samim tim što ima visok potencijal da ima i jako bokorenje, te da je otporna na bolesti i štetočine.

Na području opštine Šamac u jesenjoj sjetvi biće zasijane četiri hiljade hektara oranica, od čega će 80% odsto zauzeti pšenica, a preostale površine ječam i tritikale.