X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
23/10/2017 |  13:11 | Izvor: RTRS

Grad sa četiri sunčana godišnja doba

Alanja, grad u antalijskoj regiji u Turskoj, poznata je turistička atrakcija koja privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Naziva se još i "gradom u kojem se sunce osmjehuje".
Alanja, Turska (Foto: Thinkstock) -
Alanja, Turska (Foto: Thinkstock)

Okupane suncem, plaže Kleopatra, Kejkubat i Damlatas tokom cijele godine mjesto su odmora brojnim turistima koji rado biraju Alanju. Ovaj dragulj je smješten na obali Mediterana, u velikom Antalijskom zalivu, između planine Taurus na sjeveru i Sredozemnog mora na jugu.

Mnogi kažu da je ovo grad koji nikada ne spava.

Dolaskom sultana Seldžuka Aladina Kijkubada Prvog, dobila je današnje ime i brojne građevine koje su postale njen zaštitni znak. Kroz grad se u dužini od 80 kilometara prostire poznata Kleopatrina plaža. Ona je razlog zbog kojeg turisti ne posjećuju Alanju samo tokom ljeta, već tokom cijele godine.

Želeći da grad zaštiti od napada, sultan je naredio izgradnju sjevernog zida duž obale, i velike kule u marini, prepoznatljivoj po impresivnoj arhitekturi i crvenoj boji cigala, zbog čega je dobila naziv Crvena kula.

Danas je muzej i jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija. Tu su i pećine Dim i Damlatas u kojima se nalaze očaravajući stalaktiti i stalagmite.

Alanja je u antičko doba bila pomorska baza poznata pod imenom "Coracesium".

Najviše se za Alanju odlučuju turisti iz Rusije, Njemačke, skandinavskih zemalja, ali i istočne Evrope.

Izvor: Agencije