latinica  ћирилица
23/10/2017 |  14:10 | Autor: RTRS

Srbija se za Mundijal sprema sa Kinom i Јužnom Korejom

Fudbaleri Srbije igraće protiv Kine (10) i Јužne Koreje (14), tokom novembarskog reprezentativnog terbina.
Srbija - Vels    (Foto: StarSport) -
Srbija - Vels (Foto: StarSport)

Narednih dana očekuje se zvanična potvrda Fudbalskog saveza Srbije kada će se znati i lokacije gdje će utakmice biti odigrane.

Srbija se direktno plasirala na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, pa će u terminu kada će se igrati baraž za Mundijal, imati prve provjere za prvi nastup na nekom velikom takmičenju poslije osam godina.

Kina nije izborila nastup u Rusiji narednog ljeta, bila je peta u Grupi A poslljdnje runde azijskih kvalifikacija sa skorom od po tri pobjede i remija i četiri poraza u duelima s Iranom, Sirijom, Uzbekistanom, Katarom i upravo Јužnom Korejom, koja je kao drugoplasirana prošla direktno na SP.

Srpska selekcija nije igrala sa Kinom od osamostaljenja, ali je imala tri prijateljska "sudara" sa najmnogoljudnijom zemljom u prvoj polovini prošle decenije.

Kao SR Јugoslavija je pobijedila u martu 2000. godine 1:0, da bi dva mjeseca kasnije izgubila 2:0. Posljednji okršaj dva tima su imala u novembru 2005, Srbija i Crna Gora je pobijedila 2:0.

Srbija je protiv Јužne Koreje prvi put pod tim imenom igrala 2009. kada je pobijedila 1:0 na Krejven Kotidžu, golom Nikole Žigića, dok je na ljeto 2011, kada je poražena 2:1 u Seulu. Tada su od sadašnjih igrača u selekciji bili Aleksandar Kolarov, Zoran Tošić, Ivan Obradović.

Tim pod imenom bivše država je u junu 1997. remizirao sa Јužnom Korejom 1:1, da bi "plavi" u aprilu 1998. pobijedili 3:1. U maju 2000. dveij selekcije su u tri dana dva puta remizirale bez golova, u novembru 2005. Koreja je pobijedila 2:0.

Izvor: B92