latinica  ћирилица
23/10/2017 |  15:42 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Na Sajmu u Beogradu predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas je promovisan prvi tom Enciklopedije Republike Srpske u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske
Beograd - Sajam knjiga - Foto: SRNA
Beograd - Sajam knjigaFoto: SRNA

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović rekao je da se Akademija prihvatila izrade Enciklopedije bez iskustva za taj posao i dovoljno kadra, ali vođena velikom željom, voljom, naporom i korišćenjem svih raspoloživih naučnih kapaciteta.

- Snažan motiv za takvu odluku bile su i riječi srpskog naučnika Milutina Milankovića koji je rekao da i "male sredine i narodi mogu dati veliki doprinos nauci", odnosno da "veličina kolevke ne određuje veličinu novorođenčeta" - rekao je Kuzmanović na štandu Republike Srpske.

On je naveo da je ANURS u izradi Enciklopedije imao veliku podršku Srpske akademije nauke i umetnosti i Matice srpske iz Novog Sada.

- Pri utvrđivanju koncepcije Enciklopedije, kao najznačajnijeg i najzahtjevnijeg višegodišnjeg projekta, ispoštovan je osnovni zahtjev - da Enciklopedija bude napisana na višestruko provjerenim činjenicama - rekao je Kuzmanović.

On je dodao da su u Enciklopediji obuhvaćene i opštine, odnosno dijelovi opština u Federaciji BiH sa pretežno srpskim stanovništvom, za koje su navedeni samo najbitniji podaci o stanovnicima, sakralnim objektima i drugo.

- Uvršćene su značajne ličnosti iz reda srpskog naroda iz BiH u cjelini, kao i pripadnici drugih naroda koji su rođeni u Republici Srpskoj, a ostavili su značajan trag svojim đelovanjem - naveo je Kuzmanović.

On kaže da su suštinska pitanja o prošlosti i sadašnjosti srpskog naroda u Srpskoj i BiH objektivno naglašena da bi se trajno zaštitio srpski identitet, duhovno nasljeđe srpskog naroda, istorija, kultura, tradicija, vjera, jezik, pismo i drugi bitni elementi nacionalnog bića.

Navodeći da se danas u nekim bosanskohercegovačkim i međunarodnim političkim i kvazinaučnim krugovima iznose brojne neistine o porijeklu, kulturi i jeziku srpskog naroda na kojima se želi konstruisati istorija, Kuzmanović je rekao da Enciklopedija te neistine obesmišljava.

- Enciklopedija Republike Srpske sigurno će doprinijeti širenju znanja o Srpskoj. Enciklopedija će biti priručnik znanja o prošlosti i sadašnjosti potreban svima, pomoću kojeg će se moći barem đelimično anticipirati budućnost - rekao je Kuzmanović.

Predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić istakao je da je ova enciklopedija veoma značajna za cjelokupnu srpsku enciklopedistiku.

- Najvažniji rezultat izlaska ove enciklopedije jeste to da je ona svojevrsna legitimacija Republike Srpske - rekao je Stanić i dodao da će nedoumice, koje neko sistematski sije, moći da se obesnaže tako što će se ljudi pozivati na jedan ovakav izbor.

On kaže da je krajnje vrijeme da Srbi dobiju ovakvu vrstu sažetog znanja o njima samima.

Akademik Vaskrsije Јanić rekao je da cijeli tekst Enciklopedije prate tri značajna izvorna pojma - identitet, značaj i ugroženost srpskog naroda.

- Enciklopedija Republike Srpske biće prepoznatljiva u okruženju jer obrađuje elemente kulture, istorije, ekonomije, nauke, politike i umetničkog stvaralaštva - rekao je Јanić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je na otvaranju nastupa Srpske na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu da je od izuzetne važnosti za Srpsku, jer će na sajmu biti predstavljena najvažnija izdanja i imena koja su zadužila srpsku naciju i kulturu.

Izvor: SRNA