latinica  ћирилица
23/10/2017 |  16:12 ⇒ 18:34 | Autor: RTRS

Zatvaranje kolektivnih centara, Modriča gradi 22 stana (VIDEO)

U okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smeštaja u RS i BiH, u Modriči je počela izgradnja 11 kuća sa 22 stana u Mjesnoj zajednici Modriča 5. Rok za izgradnju je 120 radnih dana, a useljenje se očekuje u aprilu naredne godine.
Zatvaranje kolektivnih centara - Foto: RTRS
Zatvaranje kolektivnih centaraFoto: RTRS

Na useljenje preko deceniju i po čekaju Tešo Kuzmanović i Grozda Topalović, izbjegli iz trebavskih sela Krečane i Skipovac.

Sada borave u prostoru osnovne škole u Donjim Kaladarima.

Kaže Tešo da bi volio da se usele što prije i da se ovdje više ne može živjeti. I Grozda jedva čeka da krene.

Izgradnjom 11 dupleks prizmenih kuća biće riješen smeštaj 22 lica iz alternativnog smještaja u Donjim Kladarima.

Planirana je izgradnja još jedne stambene zgrade sa 15 stanova, kako bi bio raspušten kolektivni smještaj u Modriči.

- To su jako teški slučajevi i o njima ćemo se i dalje brinuti i kada dođu u ove prostore. To će biti sistem socijalno ne profitabilnog stanovanja. Oni ljudi koji imaju mirovine ili neko radi ili imaju djecu, moraće se i oni brinuti za svoje. Za one koji nemaju ništa i dalje će brinuti Vlada i opština zajedno, istakao je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS.

Vrijednost radova je oko milion marka, a projekat finansira Vlada kreditom Razvojne banke Saveta Evrope, dok je opština Modriča obezbijedila lokaciju, projektnu dokumentaciju i infrastrukturne priključke.

- Ovde se zbrinjavaju 22 čovjeka samca, 11 socijalnih slučajeva i 11 iz alernativnog smješaja, a u drugoj turi 15, pojasnio jke Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Prema podacima Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, u Srpskoj je 151 porodica u kolektivnom smještaju , dok je u Federaciji BiH oko dvije hiljade porodica.