latinica  ћирилица
23/10/2017 |  19:04 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Sve više bh. kompanija može uvoziti i prodavati GMO hranu za životinje (VIDEO)

U protekle dvije godine sve više kompanija u BiH može uvoziti i prodavati GMO hranu za životinje, uglavnom genetski modifikovanu soju.
GMO hrana - Foto: RTRS
GMO hranaFoto: RTRS

Rješenja izdaje Agencija za bezbjednost hrane BiH uz obrazloženje da su na tržištu nedovoljne količine organski proizvedene stočne hrane.

Dok genetski modifikovana stočna hrana nosi oznaku GMO, prerađevine poput jaja, mlijeka, mesa ne podliježu obavezi da budu jasno označeni.

Tržište, pa zdravlje, opredijelila se struka. A šta je izbor građana



U agenciji za bezbjednost hrane BiH diskretno priznaju dilemu s kojim su bili suočeni 2015, kada su zbog nedostatka stočne hrane na tržištu BiH izdali prvo od ukupno 34 rješenja, za uvoz genetski modifikovane soje ...

- U tom momentu razmatrale su se mnoge opcije pa se čak i razmišljalo, ukoliko dozvolimo ogromne gubitke našoj peradarskoj i svinjogojskoj industriji, dovešćemo se u situaciju da uvozimo meso i prerađevine hranjene na isti način, kaže DŽemil Hajrić direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH.

BiH nije mogla ostati izolovano ostrvo, a ako je soja jedini genetski modifikovani organizam na našem tržištu, bezbjedna je za stočnu ishranu, tvrde stručnjaci.

Јesu li prerađevine bezbjedne za ljude?

- Pregledom tih studija, možemo zaključiti dokazana je migracija djelova gena kako u mlijeko, meso, jaja. Mogu se naći sekvence tih gena, koje nisu strukturisane u digestivnom traktu, kaže Dragan Vujadinović, katedra Mikrobiologija hrane Tehnološki fakultet Zvornik.

U BiH ne mogu se prepoznati prerađevine od životinja hranjenih genetski modifikovanim organizmima, a GM soja, najjeftiniji izvor proteina, sve je zastupljenija u industriji stočne hrane.

Saznali smo, otporna je na pesticide i hebricide za korov, ali ne i kakvim ukrštanjem je nastala.

Možda je i bolje živjeti u neznanju jer, na primjer, neprijatno je znati da se u svijetu proizvodi paradajz u koji se ugrađuje gen ribe otporne na hladnoću, radi duže sezone roda.