X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
24/10/2017 |  17:26 ⇒ 17:27 | Izvor: RTRS

Potez bez presedana - privatnih kola više nema

Singapur, koji spada u najskuplja mjesta na svijetu kada je u pitanju kupovina vozila, zabraniće privatne automobile na svojim putevima naredne najmanje dvije godine.
Singapur - Foto: Wikipedia
SingapurFoto: Wikipedia

Broj novih vozila u Singapuru biće smanjen sa prošlogodišnjih 0,25 odsto na nulu u februaru, saopštile su vlasti tog grada-države, dodajući da razmatraju novu investiciju u mrežu javnog prevoza vrednu više milijardi dolara.

Ta mjera, koja predstavlja nastavak stroge kontrole vlasništva vozila u Singapuru, biće revidirana 2020. godine, piše agencija Frans pres.

Stroga pravila kada je u pitanju posjedovanje vozila u Singapuru omogućila su tom gradu-državi sa 5,6 miliona stanovnika da izbjegne prevelike gužve u saobraćaju sa kojima se suočavaju drugi azijski gradovi.

Vlasti Singapura uvele su posebne sertifikate koji važe 10 godina, a koje je neophodno kupiti uz automobil, čime je, na primjer, cijena prosječnog sedana skoro učetvorostručena u Singapuru poredeći sa cijenom u SAD, i iznosi više od 110.000 singapurskih dolara (80.000 američkih dolara).

Uprkos tome, više od 600.000 privatnih automobila bilo je na ulicama Singapura krajem 2016. godine.

Izvor: B92