X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
25/10/2017 |  10:16 | Izvor: RTRS

120 godina od otkrića najčešće korišćenog lijeka

Prošlo je 120 godina otkako je njemački hemičar Feliks Hofman, koji je radio za farmaceutsku kompaniju Bayer, 1897. godine sintetizovao acetilsalicilatnu kiselinu, aktivnu materiju Aspirina, do danas najčešće korišćenog sredstva protiv bolova, zbog čega je svrstan i u Ginisovu knjigu rekorda.
Tablete (Foto: Thinkstock) -
Tablete (Foto: Thinkstock)

Aspirin se smatra jednim od najvažnijih lijekova 20. vijeka - iako se gotovo automatski vezuje uz glavobolju, njegova je primjena puno šira pa je danas Aspirin temeljna terapija za spriječavanje ponovnog moždanog i srčanog udara, simptomatsko ublažavanje bolova i snižavanje temperature kod prehlade i gripe.

Aspirin je bio prvi "naučni" lijek koji je počeo da se masovno prodaje i prvi od važnih farmaceutskih preparata u obliku tablete, a ne praška, tako da je španski filozof Hoze Ortega 20. vijek nazvao "erom aspirina".

Naučnici i dalje istražuju nove mogućnosti primjene Aspirina, među ostalim u sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, koje su najčešći uzrok smrtnosti i invalidnosti širom svijeta.

Izvor: B92, HINA