latinica  ћирилица
26/10/2017 |  08:20 | Autor: RTRS

Šta se sve može desiti kad hormoni "podivljaju"?

Doktorica Sanja Toljan, ljekarka s dugogodišnjim iskustvom u liječenju hormonalnog disbalansa, u svojoj knjizi "Čudesna moć hormona" opisuje brojna stanja na čiju pojavu utiče poremećaj hormona.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Ako osjećate da nemate snage, opada vam kosa, imate nizak libido, gojite se, a ne pretjerujete u hrani i uopšteno osjećate da ste slabog zdravlja, možda bi trebalo da prekontrolišete hormone.

Dr Sanja Toljan, stručnjak za hormone i autorka najnovije knjige "Čudesna moć hormona" u izdanju Samizdata B92, za B92.net opisala je na kakve sve bolesti utiče hormonska neravnoteža, ali i kako na njih utiču naše navike.

* Djeluje da se u današnje vrijeme sve veći broj bolesti pripisuje stresu. Zašto je to tako?

-Mi smo naučeni da stvari tumačimo kao stresne. Mnogo slušamo o stresu. On nam je kao neki kućni ljubimac koji nam uzima energiju, ali ga opet moramo imati jer nas čini živim i pokretnim. Za mnoge bolesti današnjice još nije pronađen uzrok, pa se kaže: "to je od stresa".

Akutni stres nije problem za nas, nego hronični stres. Naše tijelo je naučeno da se dobro nosi s akutnim stresom i kada stres prođe, mi smo opet u redu. Hronični stres je onaj o kojem govorimo kao opasnom. Stres koji nikada ne prolazi ostaje u našoj glavi. Na zdravlje loše utiče hronično visok kortizol, dok u akutnom stresu dolazi do odbrambene reakcije, mobilizovanja svih organskih sistema i rješenja problema.

* Sve više žena pati od sindroma policističnih jajnika. Koji su uzroci?

Policistični jajnici, za razliku od mnogih bolesti ženskog genitalnog trakta, imaju svoj uzrok, a to je rezistencija na insulin, pa ih je jednostavno izliječiti. Smanjenjem nivoa insulina u krvi stanje se vrlo brzo normalizuje. Lijek je ishrana na bazi namirnica niskog glikemijskog indeksa - ispod 50. Garantujem da nema djevojke koja neće ozdraviti takvim pristupom. Јajnici, tiroidna žlijezda i pankreas su vrlo povezane pa rješavanjem problema insulina, tj. pankreasa, najčešće dobro djelujemo na jajnike, ali i na štitnu žlijezdu.

* Kako progesteron utiče na tumor dojke – jedne od najvećih pošasti savremenog doba i kako se taj hormon dovodi u ravnotežu?

Karcinomi dojke su strah i trepet i nepravedno se povezuju s hormonima. Tkivo dojke je hormonski jako aktivno, ćelije imaju receptore za hormone i kada se počne razvijati tumor, on je hormonski označen. Međutim, on ne nastaje zbog hormona - hormoni su se jednostavno tamo našli. Previše je rasprostranjeno mišljenje da od hormona možeš dobiti rak. To su stare teorije, koje su manje-više demantovane novim saznanjima. Današnja moderna medicina teži individualnom tretiranju pacijenta pa će u budućnosti mnoge teorije i algoritmi koji su se primjenjivali kod svih podjednako, morati ponovno da se preispitaju. Već sada preboljeli karcinom dojke u nekim slučajevima nije prepreka za uzimanje hormonske dopunske terapije.

Postoje teorije da gestageni imaju veći uticaj na nastanak karcinoma dojke od recimo estrogena, koji nemaju, dok npr. progesteron štiti dojke od tumora. Morate znati da smo svi mi individue i da svaka bolest ima više uzroka. Hormoni najčešće nisu uzrok i njihovim uzimanjem žene i muškarci se balansiraju, osjećaju mlađe i bolje i smanjuju svoje šanse za nastanak raka ili bilo koje bolesti.

Izvor: B92