latinica  ћирилица
26/10/2017 |  12:31 | Autor: RTRS

Počela vakcinacija protiv gripa

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci danas je počela vakcinacija protiv gripa za kategorije stanovništva, koje se žele vakcinisati prema ličnom izboru /komercijalna vakcina/, a cijena vakcine je 18 KM, rečeno je Srni u Institutu.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Portparol Instituta Milka Mrđa rekla je da je Institut ove godine obezbijedio 1.600 doza komercijalnih vakcina, te da se svi zainteresovani mogu vakcinisati svakim radnim danom od 8.00 do 14.00 časova.

Ona je istakla da bi danas u ambulantama porodične medicine u Srpskoj trebalo da počne i vakcinacija stanovnika, koji su oslobođeni plaćanja.

"Za stanovnike, koji imaju pravo na besplatnu vakcinu Institut je obezbijedio 15.000 doza u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite", rekla je Mrđa.

Plaćanja vakcinisanja oslobođeni su pacijenti na hemodijalizi, dijabetičari koji koriste insulinsku terapiju, oni koji su imali operacije na srcu, oboljeli od reumatske groznice, cistične fibroze, mišićne distrofije, multiple skleroze, pacijenti koji su završili hemioterapiju, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a.

Plaćanja su oslobođena i lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, osobe koje boluju od malignih bolesti nakon primljene terapije, kao i zdravstveni radnici na infektivnim klinikama, odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine.

Mrđa je navela da se vakcinacija preporučuje hroničnim bolesnicima, starijim osobama, licima koja su u kontaktu sa rizičnim grupama, zdravstvenim radnicima, zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja.

Ona je dodala da je preporuka vakcinisati se što prije, jer je nakon vakcinacije potrebno najmanje dvije sedmice da se razvije zaštita protiv ove bolesti.

Izvor: Srna