latinica  ћирилица
26/10/2017 |  18:06 | Autor: RTRS

Kajzer: Amerika je ubila sve lidere koji su odbacili petro - dolar

Kina je nedavno najavila početak prodaje nafte u juanima i kako smatra Maks Kajzer, autor programa na kanalu RT "Kajzer riport", predstavlja izuzetno hrabar potez, jer Amerika neće odustati od osnove svoje hegemonije bez borbe.
"Brifingovanje predsjednika: Ispitivanje Sadama Huseina" - Foto: ilustracija
"Brifingovanje predsjednika: Ispitivanje Sadama Huseina"Foto: ilustracija

Kajzer podsjeća da su se sve zemlje koje su pokušavale nešto slično suočile sa "užasnim posljedicama".

"Sadam Husein je htio da trguje naftom koristeći evro pa je ubijen, Moamer Gadafi je htio da svojim energentima trguje u valuti koja nije američki dolar, pa je i on ubijen", ističe Kajzer.

Kina, sa druge strane, ima i odlučnost i resurse da odbaci dolar, a ima i podršku drugih velikih država koje se opiru američkom finansijskom kartelu, kao što su Rusija i Iran. On navodi da se sada sa pravom spekuliše da će upravo Kina biti glavni kupac u prodaji akcija saudijske državne naftne kompanije "Aramko" jer je Saudijsku Arabiju u društvo onih koji ne žele dolar gurnula sama Amerika, kada je prošle godine dozvolila preživjelima i njihovim rođacima iz napada 11. septembra da tuže Kraljevinu zbog optužbi o umiješanosti u teroristički napad, 11. septembra.

Kajzer zaključuje da su države širom svijeta umorne od finansiranja američkog vojnog avanturizma kroz učešće u "Imperiji duga", međutim američki finansijski sektor i vojno-industrijski kompleks neće se lako odreći dolarske hegemonije pa će za zaštitu svojih ibnteresa ponovo iskorisiti omiljenu alatku  - rat.

Izvor: Nezavisne novine