X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
26/10/2017 |  20:16 | Izvor: RTRS

Nova metoda genomskog inženjeringa označava kraj nasljednih bolesti?

Novi način genetskog modifikovanja omogućava naučnicima da izbace problematične dijelove u genetskom kodu, što potencijalno znači da će čovječanstvo moći da se riješi nasljednih bolesti.
DNK (Foto:http:ocdn.eu) -
DNK (Foto:http:ocdn.eu)

Doktori bi mogli da naprave izmjene u ljudskoj DNK i odstrane mutacije odgovorne za nasljedne bolesti i stanja, od genetski urođenog sljepila, preko anemije i metaboličkih porećaja, do cistične fibroze. Osim toga, mogle bi da budu upisane korisne mutacije.

Nova adaptacija "CRISPR-Cas9" omogućava mijenjanje pojedinačnih slova u parovima DNK koda i takođe može da mijenja pojedinačne nukleobazne parove RNK u ljudskim ćelijama.

- Razvili smo novu mašinu, koja na efikasan i čist način može da ispravi mutacije u genomu živih ćelija. Kada se ciljaju određeni dijelovi ljudske DNK, ova konverzija poništava mutacije povezane sa određenim bolestima - objašnjava Dejvid Liju, hemijski biolog sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i Harvarda.

Oko polovine ljudskih bolesti povezanih sa mutacijama svodi se na pogrešan raspored parova nukleobaza između adenina (A), citozina (C), guanina (G) i timina (T), koje zajedno čine DNK.

Izvor: RTS