latinica  ћирилица
27/10/2017 |  09:03 | Autor: RTRS

Depresija: Metamorfoza koja gasi želju za novim danom

Koliko puta ste ustali na lijevu nogu i poslije lošeg dana rekli da ste depresivni? Pogriješili ste...
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

"Јedno jutro sam se probudio i primijetio sam da sam se pretvorio u bubašvabu. Kada Kafka napiše tako nešto, onda njega proglase za velikog pisca, a kada se običan čovjek probudi i osjeti da se pretvorio u bubašvabu, onda je to klinička depresija", kaže advokat Dragoslav Manić, koji već osam godina vodi bitku sa ovom bolešću.

Depresija je mnogo ozbiljnija i pogubnija nego što mnogi misle. Osam godina Dragoslav se budio bez želje da nastavi dan.

"Stanje duše koje proizvodi veliki očaj i gubitak motivacije, socijalnu inertnost i besmisao. Јedno od najstrašnijih stanja je buđenje ujutro, osjećaj je takve tjeskobe i straha i bola u centru organizma, prosto je zapanjujuće da čovjek može da se usudi da krene."

Profesor Tihomir Ilić, neurolog i klinički neurofiziolog, kaže da se u medicinskom smislu depresija smatra duboko patološkim neraspoloženjem koje se suštinski razlikuje od naših trenutnih nezadovoljstava i zadovoljstava.

"Danas razumijemo i znamo i vrstu biološke podloge, šta se mijenja u mozgu oboljelog. Generalno, takve osobe socijalno lošije funkcionišu, gube apetit, mijenjaju obrazac sna, što se kod nekih osoba ispoljava nesanicom, a kod drugih prekomjernim povlačenjem u san i spavanje."

Posljednjih nekoliko godina tretman elektrostimulacijom sprovodi se i kod nas i smatra se najuspješnijim kada je u pitanju depresija.

Izvor: B92, Prva.rs