latinica  ћирилица
27/10/2017 |  14:44 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

Koliko se džihadista ID vratilo u svoje države?

Dok militanti Islamske države gube posljednje teritorije u Iraku i Siriji, mnogi od preko 40.000 stranih pripadnika počeli su da se vraćaju u svoje države.

Organizacija The Soufan Center objavila je izvještaj u kojem navodi da se do sada vratilo najmanje 5.600 stranih džihadista.

Oko 50 odsto boraca koji su otišli iz Velike Britanije, Švedske i Danske vratilo se u te države, dok se u Rusiju i bivše sovjetske republike vratilo samo 10 odsto onih koji su otišli, stoji u izvještaju. Organizacija je objavila tabelu sa državama i brojem građana koji su se pridružili islamistima i koliko ih se vratilo.

Organizacija je takođe objavila da su u neke države jugoistočne Azije stigli ne samo njihovi građani, već i džihadisti iz drugih država koji odbijaju da se vratite u svoju zemlju. Inače, ID je vodio detaljne zapise o svojim pripadnicima i oduzimao im mobilne telefone i računare. Oko 20.000 imena džihadista već je proslijeđeno Interpolu, piše Biznis Insajder.

Velika je vjerojatnoća da će vođstvo ID tražiti podršku u novim područjima nakon gubitka teritorija "kalifata" i da će  očekivati da ga povratnici nastave podržavati, navode analitičari.

Izvor: Agencije