latinica  ћирилица
27/10/2017 |  15:19 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Od 1990. sveštenici služe pomen pravoslavnim žrtvama na ostrvu Daksa kod Dubrovnika

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Crkvena opština Dubrovnik saopštili su danas da su navikli da ime Nebojše Vukanovića, savjetnika zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića, vezuju za neistine usmjerene protiv ove eparhije, ali njegovo posljednje podmetanje doživjelo je, kako kažu, vrhunac.
Daksa- Spomen ploča srpskim žrtvama - Foto: RTRS
Daksa- Spomen ploča srpskim žrtvamaFoto: RTRS

"Već smo svi navikli da ime Nebojše Vukanovića, savjetnika Mladena Bosića, vezujemo za laži. Beskrupulozne, neljudske. Ni ovoga puta nije nas iznevjerio. Јuče je njegovo laganje i podmetanje, koje je već godinama upravljeno na Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku, moglo bi se reći, doživjelo svoj vrhunac tvrdnjama da sveštenici ove eparhije služe pomen pred ustaškim spomenikom po nalogu nadležnog episkopa. Vukanović se, kako takvoj 'moralnoj' gromadi i priliči, poslužio kostima pravoslavnih žrtava totalitarnog terora 1944. godine kao običnim sredstvom da bi još jednom, po ko zna koji put, iznio novu laž o Crkvi i njenom episkopu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Crkvene opštine Dubrovnik pojašnjavaju da od 1990. godine na ostrvu Daksa kod Dubrovnika, pravoslavni sveštenici služe pomen za postradale pravoslavne žrtve, među kojima je i pravoslavni sveštenik Božidar Pindović.

"Pomenute žrtve, bez suda i suđenja, krajem oktobra 1944. surovo su likvidirali partizani na području Dubrovnika i okoline. Pomen na tom mjestu naši sveštenici /Gunjić, Vukomanović, Spaić, Kovačević/ neprestano služe još od 1990. po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog i administratora zahumsko-hercegovačkog Vladislava, jer prije 1990. godine ni pravoslavni ni rimokatolički sveštenici nisu mogli služiti pomen partizanskim žrtvama", navodi se u saopštenju.

"Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska izražava zaprepašćenje količinom mržnje, totalnom zaslijepljenošću i spremnošću ovog nazovi novinara da se čak i ovakve tragične činjenice potpuno izvrću i bezočno zloupotrebljavaju, a onda jeftino medijski plasiraju, sa samo jednim ciljem - da bi se nanijela šteta Crkvi. Neka mu to služi na čast", ističe se u saopštenju.

Izvor: SRNA