latinica  ћирилица
27/10/2017 |  15:39 ⇒ 28/10/2017 | 09:48 | Autor: RTRS

Madrid raspustio katalonski parlament, izbori 21. decembra (VIDEO)

Parlament Katalonije usvojio je deklaraciju o nezavisnosti od Španije sa 70 glasova "za", 10 "protiv" i dva listića koja su bila prazna.
Katalonski parlament proglasio je nezavisnost  (Foto:eldia.com) -
Katalonski parlament proglasio je nezavisnost (Foto:eldia.com)

Poslanici su pozdravili apaluzom čitanje rezultata glasanja.

Oni su potom otpjevali himnu Katalonije.

Usvajanje deklaracije burno su pozdravile i hiljade građana okupljene na ulicama ispred parlamenta.

Parlament Katalonije ima 135 poslaničkih mjesta.

Španski premijer Marijano Rahoj raspustio večeras katalonski parlament i Vladu

On je rekao da će ministarstva centralne vlade preuzeti ovlaštenja katalonske administracije.

Rahoj je za 21. decembar najavio izbore u Kataloniji čiji je cilj "normalizacija situacije" u regionu.

On je dodao da je Madrid preuzeo prve korake s ciljem rješavanja situacije u Kataloniji i da će današnje proglašenje nezavisnosti u Barseloni biti proglašeno nezakonitim.

Rahoj pozvao Špance da ostanu mirni

Rahoj je pozvao danas na mir u poruci na "Tviteru" postavljenoj samo nekoliko minuta nakon što je katalonski regionalni parlament proglasio nezavisnost od Španije.

"Pozivam sve Špance da ostanu mirni. Vladavina prava će obnoviti legalnost u Kataloniji", rekao je Rahoj.

Španski parlament uveo direktnu upravu u Kataloniji

Gornji dom španskog parlamenta odobro je danas Vladi premijera Marijana Rahoja da direktno upravlja Katalonijom, nekoliko minuta nakon što je taj region proglasio nezavisnost.

Očekuje se da će Rahoj sada sazvati sjednicu Vlade radi usvajanja prvih mjera u skladu sa novim ovlaštenjima.

Rahoj je ranije nagovijesto da bi to moglo biti raspuštanje organa vlasti u Kataloniji i preuzimanje direktne kontrole nad regionalnom policijom.

Savjet Đirone uklonio je zastavu Španije nakon glasanja u parlamentu Katalonije

Savjet grada Đirona, koji ulazi u sastav autonomne zajednice Katalonije, uklonio je sa zgrade zastavu Španije nakon glasanja katalonskog parlamenta za rezoluciju o nezavisnosti, javio je list “Kaso Aislado“.

List navodi da je svojom odlukom Savjet grada “uvrijedio“ hiljade stanovnika grada koji sebe smatraju Špancima.

Grupa ANS poziva na "miran otpor" Madridu

Glavna secesionistička grupa u Kataloniji, Katalonska narodna skupština pozvala je danas državne službenike da ne poštuju naloge Vlade Španije nakon što je Madrid uveo direktnu upravu u regionu.

Nakon proglašenja nezavisnosti u gornjem domu katalonskog parlamenta, španski parlament je ovlastio Vladu Marijana Rahoja da preuzme upravu Katalonijom direktno iz Madrida.

ANC je pozvao službenike Katalonije da odgovore "mirnim otporom".

Tusk: Madrid ostaje naš jedini sagovornik

Deklaracija o nezavisnosti katalonskog parlamenta ne mijenja ništa i EU će sarađivati samo sa centralnom vladom u Madridu, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"Za EU to ne mijenja ništa. Španija ostaje naš jedini sagovornik", napisao je Tusk na "Tviteru".

Tusk je apelovao da Španija poštuje "silu argumenta, a ne argument sile".

Velika Britanija: Glasanje o nezavisnosti - nezakonito

Velika Britanija neće priznati odluku katalonskog parlamenta koji je proglasio nezavisnost od ostatka Španije, saopšteno je iz Vlade u Londonu.

Portparol premijera Tereze Mej rekao je da je proglašenje nezavisnosti zasnovano na nelegalnom glasanju.

On je dodao da Velika Britanija želi da Španija sačuva jedinstvo, prenosi Bi-Bi-Si.

"Velika Britanija neće priznati nezavisnost, koju je jednostrano proglasio katalonski parlament. Proglašenje se zasniva na glasanju, koje su španski sudovi proglasili nelegalnim", rekao je on.

On je dodao da Britanija želi da se u Španiji poštuju vladavina prava, Ustav i jedinstvo zemlje.

Pariz na strani Madrida

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da u potpunosti podržava španskog premijera Marijana Rahoja u vezi sa krizom oko Katalonije.

"Moj stav je uvijek isti. Imam jednog sagovornika u Španiji, a to je premijer Rahoj",rekao je Makron novinarima tokom posjete Francuskoj Gvajani.

On je dodao da je u Španiji vladavina prava u okviru Ustava. "Marijano Rahoj želi da se poštuje Ustav i on u tome ima moju punu podršku", rekao je Makron.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker, koji je bio zajedno sa Makronom, rekao je da je važno da se izbjegnu "podjele i frakture u EU".

"Ne želim situaciju u kojoj EU čini 95 različitih država. Moramo da izbjegnemo podjele. Mi već imamo dovoljno podjela i lomova i više nam ne treba", rekao je Јunker.

Evropska komisija bez komentara

 Evropska komisija nema novi komentar o Kataloniji nakon što je parlament tog regiona proglasio nezavisnost od Španije, rečeno je Rojtersu u Briselu.

"Nemamo da dodamo ništa onome što je rečeno na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare", rekla je portparol Komisije Mina Andrejeva.

Ona je na toj konferenciji za novinare ukazala na prethodne komentare predsjednika Komisije Žan-Kloda Јunkera, koji je izjavio da je debata o nezavisnosti Katalonije unutrašnja stvar Španije.

NATO: Pitanje Katalonije riješiti u okviru španskih institucija

Španija ostaje važan saveznik NATO-a, a Katalonija predstavlja unutrašnje pitanje koje treba da se riješi u okviru španskih institucija, rekao je zvaničnik Alijanse.

Na pitanje da prokomentariše to što je parlament Katalonije proglasio nezavisnost tog regiona od Španije, zvaničnik Alijanse je rekao da je Španija važan saveznik čiji je doprinos NATO-u veoma važan.

Pitanje Katalonije je unutrašnje pitanje koje treba da se riješi u okviru španskog ustavnog poretka.

Zajbert: Proglašenje nezavisnosti krši principe suvereniteta

Njemačka je danas saopštila da podržava špansku Vladu u sporu sa katalonskim separatistima i da neće priznati nezavisnost koju je danas proglasio parlament Katalonije.

Portparol Vlade Štefan Zajbert rekao je da Berlin sa zabrinutošću prati pogoršanje situacije, ističući da jednostrano proglašenje nezavisnosti narušava principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije.

"Njemačka Vlada ne priznaje takvo proglašenje nezavisnosti", rekao je Zajbert, dodajući da Berlin podržava "jasan stav" španskog premijera Marijana Rahoja u pokušaju da vrati red i mir.

Zatvaraju se diplomatska predstavništva Katalonije

Vlada Španija naložila je večeras zatvaranje katalonskih predstavništava ili "ambasada" u drugim zemljama, osim u Briselu.

Odluka je uslijedila nakon što je premijer Španije Rahoj raspustio katalonski parlament i Vladu i uveo direktnu upravu nad Katalonijom.

Katalonija ima sedam predstavništava u inostranstvu: Njemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, Austriji, Italiji, EU i SAD, podsjeća španska novinska agencija Efe.

Takođe, španska vlada je smijenila katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, potpredsjednika Oriola Žunkerasa i sve članove vlade i raspustila parlament ovog regiona.

U međuvremenu, hiljade Katalonaca izašlo je večeras na ulice Barselone, proslavljajući proglašenje nezavisnosti od ostatka Španije.

Izvor: Agencije