latinica  ћирилица
27/10/2017 |  17:44 | Autor: RTRS

Terorizam i dalje zajednički izazov za EU i zapadni Balkan

Terorizam je i dalje zajednički izazov za EU i zapadni Balkan, a bliska saradnja je ključna za sprečavanje radikalizacije i terorizma, navodi se u zajedničkoj izjavi sa dvodnevnog Ministarskog foruma o pravosuđu i unutrašnjim poslovima EU i zapadnog Balkana koji je danas završen u Sofiji.

Ministri su se saglasili da je potrebno dodatno ojačati postojeće formate i mreže saradnje, uključujući putem Mreže za podizanje svijesti o radikalizaciji, saopšteno je iz Ministarstva pravde BiH.

Ministri su potvrdili da su bili suočeni sa sličnim izazovima u odgovoru na bezbjednosnu prijetnju koju predstavlja nasilni ekstremizam, te su se saglasili da će raditi zajedno da bi riješili glavne uzroke, te izgradili otporna i kohezivna društva.

Oni su priznali da su politički dijalozi EU za borbu protiv terorizma/suzbijanje nasilnog ekstremizma sa zemljama zapadnog Balkana korisni za prepoznavanje prioriteta i osmišljavanja konkretnih akcija.

Ministri su posebno pozdravili širenje oblasti djelovanja Inicijative zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma, koja sada obuhvata i borbu protiv teškog i organizovanog kriminala i bezbjednost granica.

Oni su prepoznali da ova poboljšana uloga Inicijative olakšava podršku EU u jačanju kapaciteta na području unutrašnje bezbjednosti, te bi partnerima sa zapadnog Balkana trebalo da omogući bolje otkrivanje i rješavanje bezbjednosnih izazova.

Ministri su se obavezali da će ojačati operativno partnerstvo da bi efikasno i djelotvorno riješili problem terorizma i radikalizacije, ali i transnacionalnog organizovanog kriminala i granične bezbjednosti, u skladu sa novim modelom Integrativnog upravljanja unutrašnjom bezbjednošću i u saradnji sa relevantnim agencijama EU.

Oni su pozvali na brzo donošenje zaključka što se tiče praktične primjene pilot projekta da bi službenici Evropola bili poslati u Albaniju, BiH i Srbiju.

Ministri su sagledali svoja stalna nastojanja rješavanja problema krijumčarenja oružjem, te razgovarali o napretku postignutom u primjeni Zajedničke izjave o unapređenju borbe protiv nezakonite trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima, da bi bila poboljšana bezbjednost skladišnih kapaciteta vatrenog oružja i municije, i periodičnog odlaganja viška oružja i municije, posebno onog oduzetog tokom ilegalnih aktivnosti.

Oni su pozdravili pomoć EU u davanju obuke o vatrenom oružju za policijske službenike.

Ministri su se saglasili da su obezbjeđivanje efikasnog upravljanja granicom i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje glavni prioritet, kako za EU, tako i za zapadni Balkan.

Krijumčarenje migrantima u do sada neviđenim razmjerama od kriminalnih mreža zahtijeva stalnu budnost, te efikasno partnerstvo direktno pogođenih zemalja i regija.

Ministri su prepoznali važnost saradnje partnera zapadnog Balkana sa Evropolom i zemljama članicama EU u borbi protiv krijumčarenja migrantima.

Obvezali su se da će nastaviti saradnju između agencija za provođenje zakona sa zapadnog Balkana sa zemljama članicama EU i sa Evropolom da bi razoružali grupe organizovanog kriminala koje su odgovorne za ove aktivnosti.

Ministri su pozdravili regionalne aktivnosti koje su osmišljene za poboljšanje razmjene informacija i saznanja, kako na strateškom, tako i na nivou sprovođenja zakona.

Oni su prepoznali važnu ulogu Evropskog centra za borbu protiv krijumčarenja migranata, te Zajedničke operativne kancelarije protiv mreža krijumčarenja ljudima u rješavanju pojave krijumčarenja migranata, kao i oficira za vezu Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu koji je razmješten u Beograd sa regionalnim nalogom za povećanu saradnju na upravljanju granicama.

Ministri su razgovarali o stanju primjene bezviznih režima.

Uzimajući u obzir slučajeve neosnovanih zahtjeva za azil, ministri su se obvezali da će pojačati aktivnosti za rješavanje ove pojave, da bi bilo spriječeno pokretanje mehanizma suspenzije viza.

Ministri su pozdravili napore koje su preduzeli partneri sa zapadnog Balkana na području reforme pravosuđa i naglasili da je potrebno učiniti više za efikasnu primjenu pravosudnih reformi, od kojih bi građani imali direktne koristi, a osnovni su element procesa pridruživanja EU.

Oni su se saglasili da će reformske aktivnosti zapadnog Balkana usmjeriti na ispunjavanje evropskih standarda za sudije i tužioce.

Partneri sa zapadnog Balkana saglasili su se da će od početka iduće godine raditi sa Evropskom komisijom na razvoju ključnih pokazatelja za mjerenje efikasnosti pravosudnog sistema.

Oni su podržali razvoj elektroničkih sistema upravljanja predmetima koji bi pomogli da budu smanjeni zaostali predmeti, te slučajna raspodjele predmeta.

Evropska komisija je ponovno potvrdila spremnost da podrži postupak reforme pravosuđa koji je u toku u regionu, i to pomoću političke podrške, stručnih savjeta i finansijske pomoći iz Instrumenata pretpristupne pomoći.

Ministri su potvrdili da je poboljšanje regionalne pravosudne saradnje na zapadnom Balkanu ključno za dobre međususjedske odnose.

Ministri pravde zapadnog Balkana obvezali su se da će njihova tijela brže rješavati zahtjeve za uzajamnu pravnu pomoć njihovih susjeda da bi se zajednički i efikasno borili protiv najtežih oblika kriminala koji pogađaju region.

S ciljem jačanja borbe protiv transnacionalnog kriminala, ministri i Evropska komisija saglasili su se da je za zapadni Balkan važno da što prije sklope sporazume o saradnji sa Eurojustom /Evropska jedinica za pravosudnu saradnju/.

Ministri pravde partnera sa zapadnog Balkana obavezali su se da će preduzeti potrebne mjere, posebno što se tiče zakonodavstva o zaštiti podataka, da bi postupak napredovao.

Evropska komisija je podsjetila na važnost primjene instrumenata Savjeta Evrope i na pravosudnu saradnju i na materijalno krivično pravo, budući da oni predstavljaju glavnu pravnu osnovu za dobru saradnju stručnjaka EU i zapadnog Balkana.

U vezi sa pravosudnom saradnjom u građanskim predmetima, ministri su se saglasili da su instrumenti Haške konferencije bili ključni za rješavanje posebno osjetljivih porodičnih prekograničnih sporova.

Ministri zapadnog Balkana obavezali su se da će ratifikovati instrumente Haške konvencije koji su direktno povezani sa pravnom tekovinom EU.

Oni su se saglasili da će nastaviti saradnju o svim pitanjima o kojima su raspravljali tokom Ministarskog foruma o pravosuđu i unutrašnjim poslovima, te da će na sljedećem sastanku nastaviti raspravu.

Na godišnjem Ministarskom forumu o pravosuđu i unutrašnjim poslovima EU i zapadnog Balkana učestvovali su ministri pravde i unutrašnjih poslova Estonije, Bugarske i Austrije, predstavljajući tri predsjedništva Savjeta EU, zajedno sa Evropskom komisijom, koju predstavlja evropski povjerenik za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova, te evropski povjerenik za migraciju, unutrašnje poslove i građanstvo, kao i ministri iz šest zemalja partnera sa zapadnog Balkana.

Izvor: SRNA