latinica  ћирилица
28/10/2017 |  12:24 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Kojić: Nije korektna reakcija međunarodne zajednice

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas Srni da nije korektna reakcija međunarodne zajednice u vezi sa ispitivanjem ratne prošlosti sudija i tužilaca, a da se prethodno nisu informisali o svim sadržajima i činjenicama.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Otvoreni smo da predstavnici međunarodne zajednice dođu u Banjaluku u Republički centar i da im stavimo na uvid i raspolaganje dokumentaciju koju smo dostavili Visokom sudskom i tužilačkom savjetu", rekao je Kojić i istakao da je jedan od zaključaka VSTS da se ispitaju sve sudije i tižioci, a ne samo oni koji su obuhvaćeni informacijom Republičkog centra, koju su poslali VSTS-u.

Kojić je naveo da su određene ambasade iz Sarajeva, prije svega SAD i Velike Britanije, nekorektno reagovale ocjenom da dostavljanje ovakve informacije i ispitivanje ratne prošlosti sudija, ustvari, predstavlja jednu vrstu političkog pritiska, sa tezom da će biti narušeno povjerenje građana u pravosuđe.

"To je potpuni apsurd. Јa ne znam na koje građane su konkretno mislili. Kada su u pitanju građani iz Republike Srpske u potpunosti je narušeno povjerenje građana u to pravosuđe kada su u pitanju predmeti ratnih zločina", rekao je Kojić.

On je istakao da depolitizacija upravo i jeste cilj, da se depolitizuje pravosuđe koje je očigledno u rukama međunarodne zajednice.

"Takva hitra reakcija najbolje potvrđuje njihovu želju za upravljanjem pravosuđem, a pod kontrolom bošnjačkog političkog rukovodstva predvođenog Bakirom Izetbegovićem. Informacija na osnovu koje su proizašli zaključci VSTS sadrži obilje dokaza i ustvari je rezultat rada potkrijepljenog činjenicama i dokazima vezano za te ratne sudije i tužioce", rekao je Kojić.

On je ocijenio da je potpuno nekorektno pričati da je ovo bilo kakav politički pritisak na pravosuđe.

"Upravo je drugačije. Želimo na ovaj način da vratimo povjerenje javnosti i građana u pravosudne institucije kako bi one zastupale jednakost građana pred zakonom, pravdu i pravičnost", rekao je Kojić.

On kaže da je očigledno da postoji strah da upravo to pravosuđe više ne bude pod političkim pritiskom Bošnjaka, prije svega Bakira Izetbegovića, i kontrolom međunarodne zajednice.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra neprihvatljivim i sramnim reagovanje ambasada Velike Britanije i SAD, kao i OHR-a u vezi sa ispitivanjem ratne prošlosti sudija i tužilaca, a ne reaguju na oslobađanje Nasera Orića ili izmiještanje grobnica na Ozrenu.

Mitrović je u izjavi Srni ocijenio da je riječ o orkestriranom reagovanju na svaku kritiku i osudu pristrasnog, nestručnog, tendencioznog, projektovanog rada Suda i Tužilaštva BiH.

"Najblaže rečeno to je neprihvatljivo, sramno da na taj način i ovim povodom reaguju iz britanske i američke ambasade, a ne reaguju što se izmiještaju grobnice na Ozrenu. Nisu reagovali na oslobađanje Nasera Orića iako je dokazan zločin na prostoru na kojem je on odlučivao o svemu", rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, trebalo je da sačekaju razradu zaključaka VSTS-a u vezi sa informacijom Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije.

"Da ne govorimo o 22 godine nezavisne BiH, kakva je takva je, da se miješaju ambasadori, bez obzira što su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ima tu i Rusija, Srbija, Hrvatska i mnoge druge zemlje, ali samo reaguju Velika Britanija i SAD i odmah za njima i OHR", kaže Mitrović.

On je dodao je pred predstavnicima ovih država počinjen zločin u Tuzlanskoj koloni i Dobrovoljačkoj ulici, a da se oni nikada nisu oglasili. "Bio bi red da kažu da se to sada procesuira. To bi bio doprinos pomirenju na prostoru BiH, ali oni imaju drugu koncepciju", ocijenio je Mitrović.

On je podsjetio na međunarodne tužioce Dejvida Švendimena i DŽuda Romana koji su obustavili istrage u slučajevima "Tuzlanska kolona" i "Dobrovoljačka ulica".

"Švendimen je poslat na Kosovu da procesurira zločine nad Srbima. Smiješno, čista demagogija", zaključio je Mitrović.

Ambasade SAD i Velike Britanije u BiH izrazile su "duboku zabrinutost" zbog zaključaka koje je usvojio VSTS BiH nakon informacija Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske i smatraju neprimjerenim pritiskom zahtjev da se dostave podaci da li su pojedine sudije i tužioci bili predmet istrage.

VSTS BiH usvojio je ove sedmice zaključak da informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, zajedno sa prilozima, bude dostavljena Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a BiH, te od njega zahtjeva prioritetno postupanje.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica poslao je ranije VSTS-u BiH informaciju sa imenima ratnih devet sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali u predmetima ratnih zločina, vođenim protiv Srba.

Izvor: Srna