latinica  ћирилица
29/10/2017 |  08:22 | Autor: RTRS

Na Trgu Krajine skrining na nepravilan rad srca

Ljekari i medicinsko osoblje Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas će na Trgu Krajine u Banjaluci raditi skrining na postojanje fibrilacije atrija /nepravilan srčani rad/ i besplatno mjeriti krvni pritisak i šećer u krvi povodom 29. oktobra - Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.

Skrining na postojanje fibrilacije atrija /vrsta aritmije/ je od izuzetnog značaja zato što se smatra da će od pacijenata koji imaju ovaj tip aritmije, svaki peti dobiti moždani udar, a svaki sedmi dobiti ponovljeni moždani udar, saopšteno je iz UKC-a.

Moždani udari, koji su posljedica ovog tipa aritmije, ne samo da izazivaju tešku invalidnost /oduzetost polovine tijela, smetnje govora/ nego su praćeni i značajno većim procentom umiranja, tako da se smatra da čak do 50 odsto pacijenata umire u prvoj godini od nastanka moždanog udara.

Iz UKC-a ističu da sve ovo može da se spriječi blagovremenim otkrivanjem srčanog poremećaja i davanjem lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi i preveniraju moždani udar.

Rano prepoznavanje znakova moždanog udara /slabost jedne strane tijela, smetnje sa govorom, "iskrivljena usta", nerijetko pomućeno stanje svijesti, ponekad glavobolja, dezorjentisanost/ i hitno liječenje u specijalizovanoj jedinici za moždani udar su od suštinske važnosti.

"Najveći napredak u liječenju bolesnika sa određenim oblikom ishemijskog moždanog udara je postignut primjenom tzv. trombolitičke terapije, koja četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda. Ta terapija se godinama primjenjuje u Јedinici za moždani udar Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske", istaknuto je u saopštenju.

U UKC-u kažu da se trombolitičkom terapijom djeluje na uzrok bolesti, odnosno ovaj lijek razgrađuje tromb-ugrušak na mjestu gjde je nastao.

"Za sada, na žalost postoji cijeli niz ograničenja kod davanja ove terapije. Ova terapija se može dati samo ako pacijent stigne u okviru od četiri i po sata od nastanka moždanog udara. Zato je izuzetno važno da se pacijent, čim osjeti simptome ili posumnja na moždani udar, javi ljekaru ili direktno neurologu da bi se što prije reagovalo".

Iz UKC-a ističu da se moždani udar može dogoditi bilo kome, bez obzira na godine i pol i da pogađa sve.

Prema podacima koji datiraju unazad nekoliko mjeseci, svake godine imamo oko 4500 novooboljelih od moždanog udara.

"Primijećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se, na našim prostorima, pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika /rat i poratno teško ekonomsko stanje/", navode iz UKC-a.

Podaci kojima raspolaže Klinika za neurologiju UKC-a pokazuju da su pacijenti koji su imali moždani udar u 80 do 90 odsto imali povišen krvni pritisak, a 80 odsto povišene masnoće u krvi.

"Јedna od šest osoba na svijetu doživjeće moždani udar. Oko 17 miliona ljudi svake godine doživi moždani udar, a oko 6,5 miliona ga ne preživi. Svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu, a svakih šest sekundi nekoga usmrti. Nakon moždanog udara približno trećina bolesnika umire, trećina ostanu invalidi, a trećina bolesnika se oporavi uz konvencionalnu terapiju", navodi se u saopštenju UKC-a Republike Srpske.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara zajedno sa Udruženjem neurologa Republike Srpske na Trgu Krajine predviđeno je u periodu od 12.00 do 13.00 časova. Moto ovogodišnje kampanje je "Koji je Vaš razlog za prevenciju moždanog udara?".

Zainteresovanim građanima dijeliće letke i materijale u kojima se navode znakovi i simptomi moždanog udara i način prevencije.

Izvor: Srna