latinica  ћирилица
29/10/2017 |  09:22 | Autor: RTRS

Vasiona ne bi trebalo da postoji?!

Naučnici CERN-a, najpoznatijeg instituta na svijetu, objavili su da su još jednom bezuspješno pokušali da riješe jednu od najvećih enigmi savremene fizike – zašto svemir u kojem živimo postoji kada su se prema svemu što znamo, materija i antimaterija u njemu trebale međusobno poništiti na samom početku.

U vrijeme kada je nastala vasiona, to jest pri Velikom prasku trebalo bi da je stvorena jednaka količina materije i antimaterije. Međutim, s obzirom na njihove osobine, trebalo bi da su se one međusobno poništile, prenosi britanski Indipendent.

Budući da uništenja nije bilo, naučnici pretpostavljaju da bi između materije i antimaterije morala da postoji neka razlika zbog koje je materija prevladala nad antimaterijom koja je, kako se čini, gotovo potpuno nestala iz našeg svemira.

Fizičari su do sada asimetriju pokušali da pronađu u razlici u masi materije i antimaterije, u njihovom električnom naboju i na još neke načine, međutim nisu bili uspješni.

Prošle godine, u eksperimentu ALPHA u CERN-u je prvi put istraživan atom antivodonika uz pomoć svetlosti, međutim naučnici ni u njemu nisu pronašli razlike u odnosu na atome vodonika.

Ipak, uspeli su da uoče neku razliku u raspadu pojedinih vrsta mezona, ali to nije dovoljno da bi se objasnila tolika razlika u dominaciji materije nad antimaterijom.

Poslije svih tih istraživanja, jedno ključno svojstvo elementarnih čestica ostalo je neistraženo - namagnetisanje.

Nova istraživanja pokazala su da ni tu nema razlike ostavljajući do daljeg nerješenom misteriju vasione i njenog opstanka.

Svoje zaključke naučnici iz CERN-a objavili su u časopisu Nature navodeći da će nastaviti da tragaju za odgovorima.

Izvor: RTS, The Independent