latinica  ћирилица
29/10/2017 |  16:52 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, u Banjaluci preventivni pregled građana (VIDEO)

Svjetski je dan borbe protiv moždanog udara. U Republici Srpskoj trend je povećane učestalosti ovog oboljenja kod osoba srednje životne dobi, pa su ljekari Univerzitetskog kliničkog centra na banjalučkom Trgu Krajine građanima besplatno mjerili krvni pritisak, šećer u krvi i testirali rad srca.
Borba protiv moždanog udara - Foto: RTRS
Borba protiv moždanog udaraFoto: RTRS

Da je preventivni pregled ključan u sprečavanju svakog oboljenja, građani znaju. Međutim, odlazak kod doktora podrazumijeva se "samo kad nešto zaboli". Stevka Trubajić jedan je od stotinu građana koji su se testirali. Rezultatima je, kaže, zadovoljna.

"Super, dobro je. Šećer je dobar, pritisak isto – prezadovoljna sam. Otkucaji srca su isto dobri", kaže Stevka Trubajić.

 Priliku da testira rad srca, izmjeri krvni pritisak i šećer u krvi iskoristio je i Arie Livne. Tokom 97 godina života nije uvijek pazio na svoje zdravlje, ali zna da je svaki pregled važan.

"Imao sam sreću – to je jedna od stvari koja je potrebna da bi čovjek doživio tu starost. Međutim, već posljednjih nekoliko godina mnogo više obraćam pažnju", kaže Arie Livne.

 Svake godine u Republici Srpskoj novooboljelih je 4.500. Rano prepoznavanje znakova moždanog udara i hitno liječenje od suštinske je važnosti. A liječenje se u našem Kliničkom centru obavlja najsavremenijim metodama, i svakodnevno se radi na obučavanju kadrova.

"U narednom nekom periodu planiramo da pokrenemo i novi način liječenja moždanog udara – trombektomija, gdje se ide sa kateterom do ugruška i on se vadi napolje. Ovo je hit u svijetu i spašava 80% pacijenata koji su oboljeli", kaže Siniša Miljković,načelnik Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

"Cijela nauka koja postoji u svijetu, već je u Banjaluci. S tim što su neke na pragu i radi se na tome da se osposobe kadrovi za to", kaže Milorad Žikić, neurolog iz Novog Sada

 Akcija besplatnog testiranja provodi se već sedmu godinu zaredom. Ljekari kažu – sve se može liječiti, ali je još važnije svaki problem i spriječiti.

"Mi svake godine provodimo besplatne preglede stanovnika Republike Srpske. To je projekat pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske i planiramo nastaviti i ove godine dalje", kaže Vlado Đajić,v.d. generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

 Svakog drugog sekunda moždani udar pogodi jednu osobu, a svakog šestog seknda nekoga usmrti. Nakon moždanog udara približno trećina bolesnika umire, trećina ostanu invalidi, a tek trećina se uspije oporaviti uz konvencionalnu terapiju. Preventivnim pregledom smanjujete mogućnost da budete dio ove statistike.