X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/10/2017 |  18:56 | Izvor: RTRS

Konzumacija crvenog vina povećava plodnost kod žena

Rezultati nove studije koja je provedena u SAD-u pokazali su da žene koje piju čašu crvenog vina nedjeljno imaju veću plodnost nego žene koje ne konzumiraju vino, a naučnici smatraju da je to posljedica antioksidansa kojima vino obiluje.
Crno vino - Foto: RTRS
Crno vinoFoto: RTRS

U istraživanju je učestvovalo 135 žena u dobi od 18 do 44 godine koje su u svoj dnevnik zapisivale koliko vina mjesečno konzumiraju. U tom periodu vršile su redovne ultrazvučne preglede kako bi imali tačne podatke o fertilitetu.

Rezultati istraživanja pokazali su da žene koje redovno konzumiraju crveno vino, bez obzira na druge faktore, imaju bolju rezervu jajnika. Naučnici napominju da ovi rezultati pokazuju da su u prednosti jedino žene koje su pile umjerene količine crvenog vina, odnosno pet čaša mjesečno.

Osim toga, naglašavaju da rezultate ovog istraživanja treba uzeti s rezervom jer studija nije pokazala da je jedino i isključivo crveno vino odgovorno za povećanje plodnosti.

Predsjednik britanskog društva za fertilitet Adam Balen rekao je za "The Times" da je istraživanje zanimljivo, ali da su neophodna dalja istraživanja kako bi se rezultati ove studije dokazali.

Izvor: B92, Klix.ba