X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
01/11/2017 |  16:30 ⇒ 20:26 | Izvor: RTRS

Saradnja sa Mejo klinikom na dobrobit pacijenata i zdravstvenih radnika (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić vjeruje da će saradnja u oblasti telemedicine i teleedukacije između Univerzitetskog kliničkog centra Srpske i američke Mejo klinike biti nastavljena na dobrobit pacijenata i zdravstvenih radnika.
Klinički centar - Foto: RTRS
Klinički centarFoto: RTRS

Bogdanić je izrazio nadu i da će takav vid saradnje primjenjivati i između ustanova u Srpskoj, BiH i okruženju te da će se stečeno znanje predstaviti i širem regionu.

Bogdanić, koji je povodom uspješnog sprovođenja projekta telemedicine i teleedukacije Klinike za intenzivnu medicinu za nehiruške grane UKC-a i Mejo klinike prisustvovao video konferenciji za novinare, dodao je da zdravstveni sistem ima svrhu ako uspješno liječi.

U Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane UKC-a je od 24. februara prošle godine organizovano skoro 70 elektronskih vizita uz preporuke eksperata svjetski poznate Mejo klinike, profesora Ognjena Gajića i Emira Festića, što je uticalo na sve segmente liječenja i rada na ovoj klinici.

Gajić i Festić, koji su se obratili novinarima putem video linka, ocijenili su veoma uspješnom dosadašnju saradnju sa kolegama u UKC-u Republike Srpske, te preporučili da se ovakvi projekti koriste za prenošenje znanja i edukaciju.

Prema riječima Gajića, saradnja sa kolegama u UKC-u Republike Srpske počela prije desetak godina, a rezultati su najviše koristili pacijentima.

Gajić je istakao da je intenzivna medicina za nehirurške grane mlada grana medicine koja je neophodna i da je potrebno da ima veći prioritet u regionu i drugim zemljama u razvoju.

Festić je rekao da su video vizite najefikasniji način za razmjenu znanja i najbolji primjer svima u regionu kako pomoći sličnim jedinicama i samim tim i pacijentima.

Načelnik Klinike za intenzivnu medicinu za nehiruške grane UKC-a Peđa Kovačević istakao je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi prije dvije godine pristupili projektu "Ček lista za rano prepoznavanje kritično oboljelih pacijetata u zemljama manjeg razvoja", te da su nakon godinu dana počele video vizite.

Kovačević je dodao da je značaj projekta telemedicine i teleedukacije višestruk na zdravstveni sistem Srpske.

Zamjenik direktora UKC-a Srpske Nenad Stevandić istakao je da ova zdravstvena ustanova jedina u regionu primjenjuje ovu vrstu koncepta, naglasivši da pacijenti u banjalučkoj klinici imaju jednak tretman kao pacijenti najprestižnijih svjetskih klinika.

"Medicina je skupa, mnoge stvari opterećuju budžete. Mi ovo ne plaćamo, a to su stotinama hiljada dolara vrijede stvari. Benefit koji dobijaju naši pacijenti i ljekari je ogroman", naglasio je Stevandić.

UKC bi realizacijom ovog projekta trebalo da uštedi oko 100 hiljada dolara na liječenje i dijagnostikovanje bolesti pacijenata. U isto vrijeme, kvalitet usluga bi trebalo da bude bolji.