X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
01/11/2017 |  21:34 | Izvor: RTRS

Smrznuto povrće čuva vitamine

Žene u prosjeku utroše oko četiri i po sata dnevno na kućne poslove, a najviše vremena im ode na pripremanje obroka i kuvanje.
Smrznuto povrće - Foto: Screenshot
Smrznuto povrćeFoto: Screenshot

Dobra vijest je da one uštede dragocjene minute zahvaljujući smrznutom voću i povrću, jer je već oprano, očišćeno i isjeckano. Međutim, osnovno pitanje je - koliko u njemu ima vitamina i minerala? Nutricionistkinja Branka Mirković razrješava dilemu, naglašavajući da je, uprkos predrasudama, izuzetno hranljivo. Ona navodi plastičan primjer, poredeći smrznute sa svježim proizvodima.

- U svežem povrću vitamin C počinje da degradira ubrzo pošto se ubere - kaže nutricionistkinja. - Između 24 i 48 sati nakon branja, gubi se oko 51 odsto vitamina C, a poslije sedam dana skladištenja na plus 20 stepeni, on nestaje za oko 60 odsto kod graška, 55 kod zelene boranije i 56 kod brokolija. S druge strane, kod smrznutog povrća se poslije 12 mjeseci skladištenja na minus 20 stepeni, bilježi gubitak od deset odsto kod graška, 20 kod zelene boranije, deset odsto kod brokolija. Na osnovu toga se vidi da je smrzavanje zapravo veoma efektivan način očuvanja vitamina C.

Izvor: Novosti