latinica  ћирилица
03/11/2017 |  15:59 ⇒ 04/11/2017 | 11:55 | Autor: RTRS

Dodik: Bez opšteg konsenzusa referendum ne može biti održan (VIDEO)

Aktuelna vlast u Srpskoj, vodi racionalnu politiku u kojoj ne ulazi u avanture. Zbog toga je odlučeno da se pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ponovo stavi pred narodne poslanike - ovo je za Dnevnik "D" Federalne televizije izjavio predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. On je istakao da bez opšteg konsenzusa referendum ne može biti održan. Govoreći o eventualnom referendumu o nezavisnosti, Dodik je potvrdio da postoje razmišljanja u tom smjeru, ali da to nije stav institucija.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Nezavisna Republika Srpska je ideja o kojoj razmišljaju pojedinici, ali i neke od političkih partija u Republici Srpskoj,  priznao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za Federalnu televiziju. Istovremeno, Dodik je naglasio da o tom pitanju nijedna institucija Srpske nije donijela odluku. Povod za takva razmišljanja, tvrdi, predstavlja vanustavno stanje u BiH, protivno Dejtonu i nametnuto od strane SDA.

"To što je neko smatrao da izraženo mišljenje o tome kako bi trebalo da se krećemo predstavlja problem, to je neko drugo pitanje. Tačno je da SNSD u svom programu ima namjeru da ukoliko se BiH ne sredi na bazi izvornog Dejtonskog dokumenta i vrati u izvorne okvire da se odupre ovakvom stanju, a jedan od načina koji mi zagovaramo je mogući referendum, ali ta odluka nigdje nije donesena", rekao je Dodik.

Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda biće jedinstvena onoliko koliko bude poštovan Ustav po kojem je tako i uređena, izjavio je Dodik. Tek kada se oslobodi stranaca, koji imaju monopol na donošenje odluka, kaže, o BiH će biti moguće govoriti kao o zajednici.

"BiH je jedan patuljak od države koji se zove po Dejtonu Bosna i Hercegovina. Stranci su učunili nesposobnim organe i političare da odlučuju u BiH i sa svakim ko im nije odgovarao, obračunavali su se kroz političke procese", dodao je predsjednik.

Dodik je rekao da na njega veliki uticaj ima Srbija, ali je istakao da on i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić o određenim temama imaju različite stavove. Istovremeno, on je ponovio da najavljena Deklaracija Republike Srpske i Srbije nije usmjerena ni protiv koga.

"Aleksandar Vučić poštuje naše pravo da odlučimo o stvarima vezanim za nas, a naši su sastanci usmjereni isključivo na to da nađemo zajedničke projekte o kojima ćemo se okupiti kako bi ih zajedno realizovali", naglasio je Dodik.

Na pitanje o NATO-u i Oružanim snagama BiH, za koje je navedeno da su korisne na primjer u gašenju požara, Dodik je odgovorio da je odluka o vojnoj neutralnosti, donesena u paralamentu, obavezujuća za predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama, ali i da Oružane snage nemaju svrhu te da ih treba ukinuti čime bi Srpska godišnje uštedjela oko 120 miliona maraka.

"Ova vojska ničemu ne služi osim da bude popuna NATO-u negdje u svijetu i da se govori da uspješno funkcioniše. Ne funkcioniše usjpešno i nema razloga da postoji.  A što se tiče požara, ako je to jedino čemu će nam Oružane snage BiH služiti, hajmo napraviti zajedničko dobrovoljno vatrogasno društvo na nivou BiH pa neka gase", rekao je Dodik.

U Dnevniku “D” FTV-a predsjednik Srpske govorio je i o odlasku mladih za koje je, kako kaže, uvjeren da nisu trajno otišli, ali i da je to pitanje teško riješiti, jer BiH ne može da stimuliše ekonomiju koja bi im obezbijedila uslove rada, jednake onima u Evropi.

Govoreći o opštim izborima naredne godine, predsjednik Republike Srpske istakao je da je još rano govoriti o njegovoj kandidaturi, ali je naglasio da će kao predsjednik, kako je rekao, najveće i najjače političke stranke čija popularnost raste, sigurno biti učesnik izbora.