latinica  ћирилица
04/11/2017 |  15:36 | Autor: RTRS

Šta rade oni koji nikada nisu prehlađeni?

Dok svi oko njih kašlju, kijaju, kukaju... oni ostaju zdravi. I tako godinama. Evo šta te ljude čini otpornim na grip i respiratorne infekcije.
Ilustracija - Foto: Wikipedia
IlustracijaFoto: Wikipedia

Oni redovno treniraju

Sasvim je jasno da vježbanje doprinosi opštem zdravlju, a samim tim i imunom sistemu. Poboljšanje cirkulacije do koje dolazi vježbanjem, poboljšava funkcionisanje imunog sistema.

Oni nose dovoljno vitamina D

Naravno, najbolji način unošenja vitamina D je izloženost suncu, ali važno je unositi ga i kroz namirnice - jaja, žitarice... Ne zaboravite vitamin C, o kojem se najčešće govori, ali obezbijedite organizmu preij svega vitamin D, koji dokazano poboljšava imunitet.

Oni imaju miran san

Većina nas je u tačno određeno vrijeme u krevet odlazila samo u djetinjstvu, ali to je zapravo idealan način da se osjećate odmorno. Ne morate da ležete rano, odaberite vrijeme koje vama odgovara, ali se držite tog rasporeda spavanja jer ćete tako izbjeći da "zbunite" unutrašnji sat.

Oni paze šta jedu

Ne, ne jedu samo narandže koje su pune vitamina C, jedu puno različitog voća i povrća.

Oni uspiju da nađu vreme za odmor

I ne govorite kako vi za to nemate vremena, jer je dovoljno da odvojite samo desetak minuta za sebe! Stres itekako utiče na zdravlje, zato je važno da imate barem nekoliko minuta da se opustite i posvetite samo sebi.

Oni često dremu popodne

Osim što noći bez sna negativno utiču na zdravlje, dokazano je da kratke popodnevne dremke poboljšavaju imuni sistem. U redu je ukoliko zbog obaveza ne možete sebi svaki dan da priuštite dremku, ali uradite to barem dva puta sedmično.

Oni nisu stalno u kući

Vrijeme provedeno na svježem vazduhu čini čuda za zdravlje. Ljudi koji imaju jak imuni sistem svaki dan određeno vrijeme provode napolju, u šetnji.

Oni redovno peru ruke

I to ne onako na brzaka, tek da to obave - peru ih sapunom i vodom, vode računa da bakterije ne ostanu ispod noktiju. Peru ih prije svakog obroka, nakon korišćenja toaleta... Sredstva za suvo pranje su dobro rješenje kada ste na putovanju, ali inače ne mogu da zamijene pranje ruku sapunom i vodom.

Oni ne puše

Šta da vam kažemo, moraćete da birate - cigarete ili jak imunitet!

Izvor: Mondo