latinica  ћирилица
04/11/2017 |  18:44 | Autor: RTRS

Crijevna flora poboljšava terapije protiv raka

Bakterije koje žive u dubinama crijevnog sistema utiču na to da li će tumori da se smanjuju tokom terapije, navode francuski i američki istraživači.
Bakterije - Foto: ilustracija
BakterijeFoto: ilustracija

Dvije studije, objavljene u časopisu Sajens (Science), povezale su određene vrste i opštu raznolikost crijevne flore sa efektivnošću lijekova za imunoterapiju.

Stručnjaci su opisali rezultate kao fascinantne i smatraju da su veoma obećavajući. Naša tijela su dom milijardama mikroorganizama i naš međusobni odnos je mnogo složeniji od onog kada dobijemo infekcije.

Ukupna tjelesna flora je uključena u brojne procese, poput varenja, zaštite od infekcija i regulisanja imunog sistema.

Obje studije sprovedene su na pacijentima koji primaju imuniterapiju, kojoj je cilj da ojača odbrambene sposobnosti tijela kako bi se borilo protiv tumora. Terapija nije uspješna kod svih pacijenata, ali je kod određenog broja pokazala izuzetno dobre rezultate, liječeći čak i kancer u terminalnoj fazi.

Јedno od istraživanja, urađeno u Centru za istraživanje raka "Gustav Rusi" kod Pariza, obuhvatalo je 249 pacijenata sa kancerima pluća ili bubrega. Rezultati su pokazali da su oni koji su pili antibiotike, poput onih za zubne infekcije, oštetili svoju crijevnu floru, a imunoterapija je imala manje učinka.

Јedna vrsta bakterije, Akkermansia muciniphila, nalazila se kod 69 odsto pacijenata koji su dobro reagovali na terapiju. Pojačavajući broj Akkermansia muciniphila kod miševa pospješilo je reakciju na imunoterapiju.

U međuvremenu, u Centru za borbu protiv raka "Anderson" na Univerzitetu "Teksas", 112 pacijenata sa naprednim oblikom melanomoma podvrgnuti su imunoterapiji, a oni koji su imali bogatiju i raznovrsniju crijevnu floru po pravilu su bolje reagovali.

Izvor: RTS