latinica  ћирилица
05/11/2017 |  08:59 ⇒ 06/11/2017 | 07:46 | Autor: RTRS

Original Dejtonskog sporazuma biće ustupljen Narodnoj skupštini? (VIDEO)

Original Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku, koji je prije nekoliko dana pronađen u kući Željka Kuntoša na Palama, biće nakon završetka sudskog procesa ustupljen Narodnoj skuštini Republike Srpske, gdje će biti strogo čuvan, pišu današnje "Večernje novosti".
Dejtonski sporazum - Foto: Screenshot
Dejtonski sporazumFoto: Screenshot

List navodi da postoji mogućnost da ovaj dokument ubuduće stoji u holu Narodne skupštine Republike Srpske i da svi koji dolaze u ovu instituciju mogu da ga razgledaju.

Dokument se sada nalazi u depou Okružnog suda u Banjaluci i vodi se kao dokazni materijal.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je listu da bi najbolje rješenje bilo da dokument pod budnim okom obezbjeđenja stoji izložen ili u zgradi Narodne skupštine ili u zgradi Vlade Republike Srpske.

"Za razliku od Federacije BiH i Sarajeva, koji kriju da li imaju uopšte original Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska neće kriti ovaj dokument. U Sarajevu već dvije decenije ne žele da kažu da li posjeduju original, jer neće da se otvori priča o rušenju Dejtonskog sporazuma i o desetinama nametnutih rješenja od strane OHR-a i visokog predstavnika u BiH", rekao je Stevandić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je za list da će pronađeni dokument biti detaljno analiziran kako bi se utvrdilo koliko je puta OHR prekršio Dejtonski sporazum i djelovao mimo napisanog.

"Sarajevo je odmah počelo da galami kada je Republika Srpska pronašla dokument, jer je BiH neozbiljna država u kojoj ne žele da poštuju slovo Dejtonskog sporazuma", istakao je Košarac.

Izvor: SRNA