latinica  ћирилица
05/11/2017 |  15:52 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Vježbanje demokratije u BiH- ni manje zemlje, ni više stranaka (VIDEO)

Birača sve manje, stranaka sve više- usud je ovo BiH još od početka višestranačja, devedesetih godina prošlog vijeka. Početkom godine na evidenciji CIK-a bilo je skoro 150 političkih partija. Na kraju godine biće ih i više! Neke su već formirane, druge, pak u najavi! A šta građanima nude, osim obećanja?
Partije - Foto: RTRS
PartijeFoto: RTRS

Stranke, partije, pokreti, savezi, frontovi- demokratski, narodni, građanski napredni... "rascvjetalo" se političko tržište u BiH! Ni manje zemlje, ni više stranaka, reklo bi se! Velikoj Engleskoj, još većoj Americi - dovoljne su dvije, maloj BiH malo i 149 koliko ih je CIK prebrojao početkom ove godine! U međuvremenu nikle su nove! Nezavisni blok - pokret za Evropu, Narodna stranka, Izvorna Srpska, Izvorni SDS... I dok jedni u političkom šarenilu "izviru", drugi sa spiskova ispravaju u vidu magle, ne ostavljajući tragove, ni kratkoročno! 

- Da nije tragično, bilo bi smiješno, zaista. Konačni rezultat toga je da se de facto ne pojavljuje ništa novo. Јednostavno se "muljaju" karte na drugi način, ako tako mogu reći, da bi se onda kasnije u nekim koalicionim sporazumima, ako se bilo šta i bilo gdje osvoji, mogla podizati lična cijena - kaže analitičar Žarko Papić.

A "muljanje" sve intenzivnije! Svaki veći sukob mišljenja ili raskol unutar jedne partije dovodi do cijepanja i osnivanja novih, ideološki manje ili više sa matricom, istih. I uglavnom bezprogramskih.

Prvi višestranački poslijeratni izbori održani 1996. godine, okupili su 36 političkih partija, dvije koalicije i dva nezavisna kandidata. Posljednji, dvije decenije kasnije, čak 451 politički subjekt. U tom koloritu, svaki nadolazeći, "postaje" mesija, ali samo dok izborni ciklus traje. A čim se završi, "mesijanstvo" nestane. I obećanja u zaborav potonu.

Tranzicija je "čarobna riječ" za sve bh. apsurde. Pa i ovaj! No tranzicija je na izmaku, ali najezda stranaka ne jenjava!

- Јedino slobodno tržište koje funkcioniše je tržište političkih stranaka, iz jednog prostog razloga zato što ono mnogima nudi materijalno blagostanje. Uvijek sam tvrdio da se kod nas politika, nažalost, shvata kao biznis - kaže Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom".

Bh. političkim biznismenima i zakoni su na usluzi, jer je lakše osnovati stranku, nego registrovati firmu!Preduzetnicima je potrebno i do tri mjeseca za registraciju. Potreban im je i osnivački ulog! Političkim biznismenima tek desetak dana. I 500 potpisa građana u Republici Srpskoj. U Federaciji 10 puta manje - samo 50. Važno je zvati se "lider", pa makar samo na papiru. Ili u vlastitoj ulici, rekli bi građani, odavno navikli na prazna obećanja! I koliko god se trudili, od 149 postojećih partija, jedva da mogu nabojati njih 10. Odgovaraju da ih "ima previše, koliko i privatnih fakulteta", da "ne postoji ona prava" ili pak da ih to ne interesuje, jer se "ne bave politikom".

No politika i političari, u svom partijskom "biznisu", itekako se bave građanima. Za pojedince je dovoljno da glasa samo familija, pa da uz "muljanje", kompezacione liste ili nemoguće koalicije virtuelni lideri postanu. Izborni cenzus od tri odsto, prvi je na udaru kritičara narastajućeg "društva stranaka".

- Najelegantnije rješenje bi bilo podizanje cenzusa. To je vrlo jednostavno i natjeralo bi na ukrupnjavanje partija - kaže Papić.

Ovako "usitnjeno" i sve sitnije bh. tržište, za posljednjih 12 godina, iz različitih budžeta "progutalo" je enormnih 245 miliona KM. Samo u 2016. za finansiranje političkih partija potrošeno je 18 miliona. Previše i za bh. "vježbanje" demokratije!