latinica  ћирилица
05/11/2017 |  16:12 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Srpska još nije uvela elektronske radničke kartice (VIDEO)

Sedam mjeseci nakon izmjena Zakona o poreskom postupku, Srpska još nije uvela elektronske radničke kartice. Ideja je da svaki radnik sa sobom nosi dokument sa kojeg će inspektori odmah moći očitati da li je prijavljen, da li su mu uplaćeni doprinosi a sve u cilju suzbijanja "sive ekonomije" u oblasti rada i zapošljavanja. Srpska bi mogla da postane prva zemlja u regionu koja će primijeniti ovakav vid borbe.
Elektronske kartice - Foto: RTRS
Elektronske karticeFoto: RTRS

Јedna od ključnih mjera Vlade za suzbijanje sive ekonomije moraće još da sačeka. Elektronske radničke kartice, predviđene izmjenama Zakona o poreskom postupku, usvojenim početkom godine, kao glavno oruđe u borbi protiv rada na crno, još nisu ugledale svjetlost dana.

- Ta kartica treba da sadrži sve podatke bitne za radni odnos- ime, prezime, ugovor o radu, platu, doprinose - kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Kako će ta kartica na kraju da izgleda, koje informacije će da sadrži i kako bi trebalo da se primjenjuje, još je nepoznato. Radna grupa koja radi na tome, još nije donijela pravilnik koji bi trebalo da pruži odgovore.

"Odlukom Vlade je odobreno finansiranje 1.000.000 KM iz sredstava javnih investicija, a procedura u vezi sa relizacijom projekata biće sprovedena u narednom periodu", saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izražava žaljenje što procedura još uvijek nije realizovana.

- Vidjeli ste da je postojalo određeno nerazumijevanje na relaciji Vlada-poslodavci, kao i na relaciji sa sindikatom, ali postoji želja da to bude što prije riješeno - kaže premijerka Srpske. 

Ono što i sindikalcima i poslovnoj zajednici smeta jeste što nisu znali da postoji radna grupa koja na tom pitanju radi i što ih, kako kažu, niko iz Vlade nije pitao za mišljenje. Kažu da podržavaju sve mjere u suzbijanju rada na crno, ali u izradi pravilnika moraju učestvovati.

- Glavni je problem što nas niko nije kontaktirao. Ne možete takav jedan dokument praviti ,a da nas ne konsultujete. Mi nemamo pojma kako oni sada planiraju da ta kartica izgleda, kako da se upotrebljava i sve ostalo - kaže Saša Aćić iz Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Planirano je da se izradi oko 250.000 kartica koje bi radnici morali da nose, a inspektori bi prilikom kontrole, uvidom u karticu, mogli da dobiju sve potrebne informacije. Iako željno iščekuju da kartice počnu da se primjenjuju, sindikalci sumnjaju da će se to ubrzo dogoditi.

- Јa sam uvjerena da će određeni dio poslovne zajednice tražiti da se "ublaže" te kartice - kaže Mišićeva.

Cijeli postupak trebalo bi da realizuje Poreska uprava, ali su im, kažu, svezane ruke dok god se ne donese sporni pravilnik. Nadležni napominju da ta kartica neće mijenjati nijedan drugi identifikacioni dokument, već će isključivo da služi sprovođenju brže i efikasnije kontrole prijavljivanja zaposlenih i smanjenju zloupotrebe prilikom zapošljavanja.