latinica  ћирилица
05/11/2017 |  17:23 | Autor: RTRS

Obratite pažnju na zujanje u ušima

Zujanje u ušima može biti znak ozbiljnog oboljenja.

- Sve je veći broj mladih koji zbog izlaganja visokim nivoima buke imaju zujanje u uhu - zdravstveni problem koji može izazvati otežano spavanje, učenje, a ukoliko dugo traje, čak i depresivno raspoloženje, a na kraju i gubitak sluha - kaže profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, higijenolog Goran Belojević.

Istraživanje, rađeno među beogradskim srednjoškolcima prije četiri godine, pokazalo da 13 odsto njih ima povremeno ili stalno zujanje u jednom ili oba uha i da je duplo učestalije kod djevojaka nego kod mladiće.

Ovaj novi medicinski fenomen, objašnjava doktor, predstavlja odbrambeni mehanizam unutrašnjeg uha na izlaganje visokim nivoima buke u koje spade muzika, naročito njeno slušanje preko slušalica.

- Slušalice se drže u spoljnom ušnom kanalu i za unutrašnje uho tu nema nikakve odbrane pošto je riječ o direktnom izlaganju akustičnoj energiji - kaže doktor.

Kako objašnjava Belojević, zujanje u uhu je alarmantni znak koji prethodi ozbiljnijim poremećajima i zato savjetuje da je i u slušanju muzike, kao i u svemu drugom, umjerenost veoma važna.

- Slušanju muzike preko slušalica, u prosjeku jedan sat dnevno sasvim je dovoljno i to slušanje na pola maksimalne snage - kaže on.

Na zujanje u uhu utiču i psihostimulansi, a posebno amfetamin i ekstazi, ali i duvanski dim koji je prisutan na mnogim bučnim mjestima, pa je utoliko i češće zujanje u uhu kod mladih koji posjećuju ova mjesta.

Kod pojave ovog simptoma odmah treba obratiti ljekaru kako bi se utvrdilo da li taj simtom ima veze sa gubitkom sluha. Liječenje je, kaže doktor, uglavnom simptomatsko jer se najčešće ne zna pravi uzrok.

- Pošto uzročno ne možemo da djelujemo, pa se na smanjenje tih tegoba djeluje ugavnom simptomatski - kaže doktor i upozorava da se čulo sluha mora čuvati.

- Kada se sluh jednom uništi više se vratiti ne može. Onda se moraju koristiti aparati, a to nije liječenje, to je invaliditet - kaže Belojević.

Izvor: Mondo