latinica  ћирилица
06/11/2017 |  08:22 ⇒ 08:54 | Autor: RTRS

Hrana koja pojačava i smiruje simptome čira na želucu

Čir na želucu jedan je od uzroka nadutosti, a konzumiranje crne kafe, alkoholnih pića i antibiotika može da pogorša tegobe. Maslinovo ulje i fermentisani mliječni proizvodi smanjuju nadutost.

Pored adekvatne terapije lijekovima, ishrana igra važnu ulogu u kontrolisanju simptoma. Poznato je nekoliko faktora rizika koji uzrokuju pojavu ili pogoršanje tegoba u gornjem dijelu probavnog trakta. To su:

- pušenje,

- pretjerana i dugotrajna konzumacija alkoholnih pića,

- ispijanje crne kafe (više od 6 šoljica dnevno),

- neadekvatna ishrana (hrana bogata mastima, začinjena hrana, gladovanje i neredovita ishrana),

- prekomjerna tjelesna masa, izloženost akutnom i hroničnom stresu,

- anksioznost, depresija i psihološki problemi,

- upotreba određenih lijekova (nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni),

- prisustvo drugih bolesti (dijabetes, bolesti štitne žlijezde i bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti),

- infekcija bakterijom helikobakter pilori - najčešće se ne radi o funkcionalnoj dispepsiji, već su u osnovi tegoba ulkus, gastritis ili karcinom.

Kod liječenja dispepsije i ulkusne bolesti vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, kao i kontrolisati i liječiti ostale, eventualno, prisutne bolesti.

Savjetuje se prestanak pušenja, pijenja crne kafe i alkohola u većima količinama, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane, sa naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane, kao i raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka.

Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće, kao i redovno konzumiranje fermentisanih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir).

Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja faktor rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer prouzrokuje pojačano lučenje želudačne kiseline što može da isprovocira simptome bolesti. Povećan unos soli je takođe povezan sa povećanim rizikom peptičkog ulkusa, odnosno čira na dvanaestopalačnom crijevu.

Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, gazirana pića), kao i kafa bez kofeina, mogu da podstaknu lučenje želudačne kiseline, ali u umjerenim količinama mogu se konzumirati, najbolje poslije jela.

Određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru, zbog čega kod gastroezofagealne refluksne bolesti i žgaravice treba izbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, bijeli i crni luk, kao i pušenje.

Neke namirnice, takođe, mogu da iritiraju ili oštete jednjak pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od paradajza, crvena paprika, čili i biber.

Izvor: B92, Zdravakrava.hr