X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
06/11/2017 |  10:21 ⇒ 10:33 | Izvor: RTRS

Čaj od kore čisti otrove

Čaj od hrastove kore ili žira koristi se za detoksikaciju organizma, liječenje upale grla, oteklih vratnih žlijezda i gušavosti, a "kafa" od hrastovog žira pomaže u liječenju malokrvnosti, malaksalosti, nervoze...
Čaj od kore čisti otrove (Foto: Shutterstock) -
Čaj od kore čisti otrove (Foto: Shutterstock)

Simbol snage, dugovječnosti i moći, hrast je, takođe, i ljekovito drvo. Zahvaljujući bogatom sadržaju tanina, čaj od hrastove kore ili žira koristi se za detoksikaciju organizma, liječenje upale grla, oteklih vratnih žlijezda, promuklosti i gušavosti, a "kafa" od hrastovog žira pomaže u liječenju malokrvnosti, malaksalosti, nervoze, nesanice, kostobolje i rahitisa. Listovi hrasta u obliku obloga pomažu pri zacjeljivanju rana.

Kora se sa tankih grančica ili mladih grana sakuplja u rano proljeće ili u jesen, nakon opadanja lišća, a žir u jesen, kada počne da opada sa drveta. Skida se tako što se nožem naprave dva uzdužna reza na rastojanju od 20 santimetara. Suši se na suncu ili u sušnici na 50 stepeni. Kada se osuši, kora je srebrnkastosive boje, iznutra tamnocrvena, grubog i vlaknastog preloma, bez mirisa, oporog i gorkog ukusa. Čuva se u vrećama na suvom mjestu, najduže pet godina.

Priprema čaja: u litar vode stavite kašičicu osušene hrastove kore, pa kuvajte od 5 do 10 minuta. Čaj pijte sa mlijekom, bez šećera. Koristi se za detoksikaciju organizma, a u slučaju mamurluka olakšava trežnjenje. Čaj i kupka pomažu kod psorijaze, kao i u liječenju drugih kožnih oboljenja.

Izvor: Novosti