latinica  ћирилица
06/11/2017 |  13:50 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Pregovori socijalnih partnera o problematici refundacija biće nastavljeni (VIDEO)

Socijalni partneri nastaviće razgovore o problematici refundacija, visini iznosa naknada plata za vrijeme privremene nesposobnosti za rad i redovnosti refundacija naknada plata za porodiljsko odsustvo, koje se isplaćuju na teret javnih fondova, rečeno je nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske.
Socijalni partneri - Foto: RTRS
Socijalni partneriFoto: RTRS

Na današnjoj posebnoj sjednici Savjeta u Banjaluci učestvovali su predstavnici Vlade, odnosno ministarstava rada i boračko-invalidske zaštite i finansija, Republike Srpske, predastavnici poslodavaca i sindikata, te Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ i javnog fonda dječije zaštite.

"Konkretno nismo stigli do određenih rješenja i ovi razgovori će se nastaviti jer je riječ o ozbiljnom pitanju, znajući da FZO Srpske ima puno finansijskih problema u prikupljanju određenih doprinosa i servisiranju zakonom predviđenih obaveza", rekla je novinarima predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Ona je navela da je zahtjev poslodavaca da refundiranje bolovanja radnika isplaćuje FZO u punom ili bruto iznosu, a da porodiljska odsustva u bruto iznosu idu na teret Fonda dječije zaštite.

"To je dobilo podršku Sindikata, ali ne da se smanji procenat za nezaposlenost, odnosno prebaci Fondu dječije zaštite, čime bi bila uskraćena prava radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom. Iz radničkih para za nezaposlenost ili iz Zavoda za zapošljavanje finansiraju se svi projekti novog zapošljavanja, a ne iz budžeta Srpske", rekla je Mišićeva.

Ona je navela da je zahtjev Sindikata da se izvrši diferencijacija naknada za vrijeme bolesti radnika, te da ona bude 90 odsto kada je riječ o radnicima koji imaju teška i višemjesečna oboljenja.

Mišićeva je poslije sastanka u Domu sindikata u Banjaluci ponovila da je u paketu potrebno donijeti nove zakone o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, postići redovnost uplate doprinosa u čemu na negativan način prednači javni sektor, te zakonski učiniti sve da FZO Srpske bude u boljoj finansijskoj situaciji kako bi ispunjavao svoje obaveze.

"Važno je da Vlada preuzme svoj dio odgovornosti za sva osiguranja i osiguranike koji se pojavljuju u FZO-u u punom kapacitetu. Od 260.000 radnika Srpske, poslodavci za njih 215.000 plaćaju doprinose, a milion osiguranika koristi uslugu", upozorila je Mišićeva.

Ona je rekla da Sindikat traži izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju kako bi se povećao iznos naknade za vrijeme nezaposlenosti iz radničkog doprinosa iz koga se finansira Zavod za zapošljavanje Srpske, te dužina primanja te naknade.

Mišićeva je naglasila da Savez sindikata podržava plaćanje porodiljskog odsustva nezaposlenim ženama, ali da to nikako ne bude iz Fonda dječije zaštite, već iz budžeta Srpske.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da poslodavci pregovaraju sa Vladom Srpske o uredbi kojom bi bila definisana preraspodjela podsticaja za zapošljavanje, a čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine.

"Da zaposlite radnika godinu dana i da vam država vrati poreze i doprinose. Smatramo da se u Zavodu za zapošljavanje pojavio dio sredstava /15 miliona KM/ koji se do sada koristio za podsticaje zapošljavanja, pa smo predložili da se bez ugrožavanja obezbjeđenja sredstava za nezaposlenost taj dio sredstava preusmjeri u Fond dječije zaštite da bismo došli do isplate /porodiljskih bolovanja/ u bruto-iznosu", naveo je Trivić.

Prema njegovim riječima, time bi bez povećanja ukupnih opterećenja i smanjenja radničkih prava ovaj problem bio riješen. "Smatramo to jednom pomoći u smislu demografskih problema Srpske", dodao je Trivić.

Kada je riječ o problemu refundacije bolovanja radnika, Trivić je rekao da je FZO imao ukupna dugovanja na tom planu oko 45 miliona KM, od čega poslodavcima iz realnog sektora pripada 15 miliona KM.

"Prijedlog je da se od iduće godine po automatizmu mogu kompenzovati sva tekuća potraživanja, a da ona iz prethodnih godina budu riješena ili tokom naredne godine iz sredstava kredita Svjetske banke, ili izdavanjem obveznica", rekao je Trivić.

Direktor FZO Srpske Dejan Kusturić rekao je da se Fondu po osnovu neuplaćenih doprinosa za zdravstvo duguje oko 280 miliona KM.

"Moramo svi više raditi na redovnosti prikupljanja i uplata doprinosa. Vlada je mnogim mjerama u ranijem periodu išla ka smanjenju određenih stopa, pa je smanjena stopa doprinosa sa 12,5 na 12 odsto, zbog čega FZO ostvario u zadnjih pet godina manje oko 300 miliona KM prihoda na osnovu doprinosa", rekao je Kusturić.

On je rekao da FZO ne bi trebalo opterećivati drugim obavezama jer su, kada je riječ o bolovanju, data dobra prava u okviru zdravstvenog osiguranja.

Direktor Јavnog fonda dječije zaštite Republike Srpske Nedeljko Јović rekao je da se godišnje oko 27 milona KM izdvaja za refundaciju naknade plate zaposlenim porodiljama.

"To je u neto iznosu. Ako bi Fond preuzeo obavezu da to isplaćuje u bruto iznosu nama bi nedostajalo dodatnih oko 17 miliona KM. Ako bismo uračunali i taj mjesec koji je na teret poslodavca, to je još 4,2 miliona KM", rekao je Јović.

Izvor: Srna