latinica  ћирилица
06/11/2017 |  14:27 ⇒ 07/11/2017 | 09:05 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Otkriven spomenik Čurkinu- hvala za rusko "ne" (VIDEO)

Preminuli ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin dobio je spomen-obilježje u Istočnom Novom Sarajevu.
Spomenik Vitaliju Čurkinu - Foto: RTRS
Spomenik Vitaliju ČurkinuFoto: RTRS

Predstavnici Vlade Republike Srpske, lokalne zajednice i udruženja Istočna alternativa iz Srpske i Srbije ukazali su na istorijsku podršku ruskog naroda srpskom.

Ovim spomenikom, kako je istaknuto, iskazana je velika zahvalnost čovjeku koji je spriječio usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN-a, kojom se htjelo srpski narod okarakterisati kao genocidan.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović rekao je da Republika Srpska i srpski narod duguju vječnu zahvalnost preminulom ruskom ambasadoru koji je rekao i odbranio istinu, pravdu i slobodu na najznačajnijem mjestu na svijetu.

- Čurkin je učinio veliko djelo, jer je spriječio usvajanje rezolucije i posljedice koje bi time snosio srpski narod. To je ono što daje snagu i veličinu tom čovjeku - rekao je Savanović.

Veliki svjetski diplomata pokazao je da je iskreni brat iskrenog naroda, koji je u svim teškim situacijama bio uz srpski narod.

- Ovim spomenikom se šalje poruka da je mir najbitniji, a Ruska Federacija i pokojni ambasador Čurkin su ulaganjem veta na rezoluciju, poslali poruku da je ovim prostorima potreban mir - naveo je Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja Istočna alternativa.

Postavljanje spomen-obilježja znak je da velika djela velikih ljudi ostaju i nakon njihovog odlaska, istakli su u Ruskoj ambasadi, podsjećajući na Čurkinov doprinos.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić naveo je da ova opština, kao i čitava Republika Srpska, ruski narod smatra svojom braćom i prijateljima.

- Upravo zbog toga smo odlučili da ovaj spomenik, nakon neuspjelog pokušaja u Srebrenici, podignemo u Istočnom Novom Sarajevu. Cjelokupni ruski narod je mnogo doprinio stabilnosti i opstanku Srba na ovim prostorima - rekao je Ćosić.

Od ideje o postavljanju spomenika u Srebrenici Istočna alternativa ne odustaje. Isti zahtjev poslan je i vlastima Beograda.

- Zahtijevamo da Skupština grada Beograda da odredi mjesto gdje će biti postavljen spomenik Vitaliju Čurkinu. Mislimo da je to obaveza sadašnje vlasti u Beogradu - kaže Dragan Todorović, iz Udruženja Istočna alternativa Srbija.

Spomenik Čurkinu postavljen je ispred galerije Kućanski, budućeg muzeja, gdje će se, kako je rečeno, održavati časovi istorije.