latinica  ћирилица
06/11/2017 |  22:17 | Autor: RTRS

U Srbiji od početka oktobra pedesetak oboljelih od malih boginja

U Srbiji je od početka oktobra registrovan 51 slučaj malih boginja, najmlađa oboljela osoba ima tri mjeseca, a najstarija 43 godine, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Јovanović Batut".
Male boginje (ilustracija) -
Male boginje (ilustracija)

U saopštenju se navodi da je najveći broj oboljelih stariji od 20 godina, te da ih je čak 94 odsto nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja oboljelih, 60 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku, a od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod tri osobe.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici prijavio je 23. oktobra Batutu epidemiju malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom.

Јedino vakcinisanje MMR vakcinom može da spriječi širenje malih boginja u predškolskim ustanovama, poruka je sa današnjeg skupa o temi "Istina o MMR vakcini i vakcinaciji", uz poruku da trećina djece predškolskog uzrasta u Beogradu nije vakcinisana protiv malih boginja.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je u školama slika povoljnija nego u vrtićima, te da je 90 odsto djece primilo drugu dozu MMR vakcine koja se dobija sa navršenih sedam godina života.

Izvor: SRNA