X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
07/11/2017 |  11:14 ⇒ 11:18 | Izvor: RTRS

U južnoj Engleskoj otkriveni fosili možda i najstarijih sisara

Fosili najstarijih predaka najvećeg broja današnjih sisara i ljudi, životinja nalik rovčici, otkriveni su u južnoj Engleskoj, prenio je Bi-Bi-Si.
Rekonstrukcija fosila najstarijeg sisara (Foto: Mark Witton 2017) -
Rekonstrukcija fosila najstarijeg sisara (Foto: Mark Witton 2017)

Ostaci zuba su pronađeni u liticama na obali Dorseta, zvanim i Obala iz doba jure.

Naučnici koji su identifikovali primjerke tvrde da se radi o najranijim nespornim fosilima sisara koji pripadaju liniji koja je dovela do ljudi.

Fosili su stari 145 miliona godina.

"Na obali iz doba jure smo pronašli nekoliko bića nalik rovčicama koje su naši najstariji preci do sada", rekao je Stiv Svitmen, sa univerziteta Portsmaut, koji je ispitivao drevne zube.

Ti sisari su bili mala, krznena stvorenja koja su se najvjerovatnije kretala noću. Manji primjerci su se hranili insektima dok su veći izvjesno mogli da jedu i biljke. Zubi su im bili veoma razvijeni i mogli su da probijaju, kidaju i drobe hranu.

"Takođe su bili i mnogo korišćeni, što govori da su životinje kojima su pripadali dugo živjele za svoju vrstu. Nije to mala stvar kada dijelite stanište sa dinosaurusima-predatorima", kaže Svitmen.

Јedna od vrsta je nazvana durlstotherium newmani po Čarliju Njumanu, vlasniku obližnjeg paba i pasioniranom kolekcionaru fosila. Druga je dobila ime dulstodon ensomi, po lokalnom paleontologu Polu Ensomu.

Pitanje najstarijih sisara je predmet velike debate u naučnim krugovima. Nedavno otkriveni fosili sisara u Kini su najprije procijenjeni kao 160 miliona godina stari ali je to osporeno na osnovu istraživanja molekula.

Drugo istraživanje, objavljeno ove nedjelje, pokazalo je da su najraniji sisari bili noćne životinje koje su počele da budu aktivne danju tek pošto su dinosaurusi nestali.

"Obala iz doba jure uvijek otkriva nove tajne i volim da mislim da će se slična otkrića na našem pragu nastaviti", rekao je profesor Dejv Martil, koji je i šef projekta.

Izvor: Sputnjik