X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/11/2017 |  16:49 | Izvor: RTRS

Ovo je opasno koliko i pušenje

Pet stvari za koje nikada ne biste rekli da su opasne koliko i pušenje. Ali, zato je nauka tu, da nam skrene pažnju na stvari koje bi nam inače promakle.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Pušenje je jedna od najnezdravijih navika, a opet je mnogo onih kojima prolazi "ponedjeljak za ponedjeljkom", a oni nastavljaju da puše... Ipak, stvari se kreću nabolje, američka statistika kaže da je procenat odraslih osoba koje puše sa 42 odsto, koliko je bio 1965. godine, opao na 15 odsto u 2015.

Ali, postoji još mnogo opasnih navika, mnogo rizičnih ponašanja koja su pogubna koliko i uživanje u duvanskom dimu, o kojima se mnogo manje govori nego o štetnosti pušenja.

Evo šta vam još može "doći glave":

Usamljenost

Nova istraživanja pokazuju da je društvena izolacija jednako štetna po zdravlje, kao i pušenje ili brza hrana na primjer.

Društvene mreže i sve rjeđe viđanje "uživo" s prijateljima doveli su do toga da usamljenost poprimi razmjere epidemije. A efekat usamljenosti na skraćenje životnog vijeka jednak je onom koji izaziva 15 popušenih cigareta dnevno, kaže dr Džulijen Holt Lunstad sa Brigam univerziteta.

Dugotrajno sjedenje

"Sjedilački" način života povećava rizik od različitih tipova kancera, pokazalo je istraživanje sprovedeno 2014. godine, prenosi britanski Indipendent.

Svaka dodatna dva sata sjedenja u toku dana povećavaju rizik od raka debelog crijeva, endometrijuma, raka pluća, i to bez obzira na to da li osoba tokom dana vježba. Čak i uz redovno vježbanje, sjedenje duže od osam sati u toku dana povećava rizik od različitih oboljenja.

Nedovoljno sna

Od različitih vrsta poremećaja sna pate milioni ljudi širom svijeta. Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije upozorili su još 2015. godine da hronična neispavanost podiže rizik od moždanog udara i infarkta u istoj mjeri kao i svakodnevno pušenje.

Solarijum

Iako nam solarijum djeluje kao "sunčanje u kontrolisanim uslovima", to je daleko od istine. Stručnjaci su još 2014. godine dokazali da pretjerano korišćenje solarijuma izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća.

Nezdrava ishrana

Prerađena hrana sa visokim udjelom dodatih šećera i zasićenih masnih kiselina utiče na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti koliko i pušenje.

Studija iz 2016. pokazala je da rizik od smrti povezan sa lošom i nekvalitetnom ishranom nadilazi one od alkohola, droge, upražnjavanja seksualnih odnosa bez zaštite i duvana zajedno.

Izvor: Mondo