latinica  ћирилица
07/11/2017 |  18:34 | Autor: RTRS

Ekavica nepoželjna u hrvatskom Saboru

Јutarnji list piše da je srpski jezik izazvao paniku u Saboru, kada je poslanik Samostalne demokratske srpske stranke, Dragana Јeckov, koristila ekavicu.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija

Dragana Јeckov je došla u žižu javnosti nakon što je, u parlamentarnoj raspravi o penzijama, govorila srpskim jezikom, što je zasmetalo nekim poslanicima Hrvatskog sabora. Stvar je do apsurda doveo predsjednik Sabora, Goran Јandroković, kada je objavio da je zbog srpskih rečenica u Saboru "tražio pravno tumačenje od nadležnih saborskih službi".

Poslanici iz partija desnog centra su počeli da "bombarduju" zastupnicu Јeckov jer se obratila na nekakvoj "mešavini srbohrvaščine", piše hrvatska štampa.

"Površan pogled na biografiju Dragane Јeckov otkriva dosta. Rođena je u Vinkovcima, ali srednju školu završila je u Kraljevu, a sa 33 godine diplomirala na Privrednoj akademiji u Novom Sadu zbog čega je očigledno da i zbog toga, govori srpski", zaključuju mediji u Hrvatskoj.

Dodaje se da je već prilikom polaganja zakletve u parlamentu najavila čime namjerava da se bavi u Saboru:

"Mi ćemo voditi brigu o položaju srpske nacionalne manjine, koji trenutno nije baš zadovoljavajući. Posebno nam je važno obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, zakonodavno je to dobro uređeno, no postoje tu i problemi, a tiču se registracije škola na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu", rekla je tada Јeckov.

Izvor: B92