latinica  ћирилица
08/11/2017 |  08:22 ⇒ 08:31 | Autor: RTRS

Francuska prodala pet borbenih aviona Argentini

Francuska je prodala pet korištenih borbenih aviona "super etendar" Argentini, koja posjeduje zastarjelu vojnu flotu i koja će organizovati velike međunarodne događaje u narednih nekoliko godina, izjavio je francuski ambasador u Buenos Ajresu Pjer Anri Ginar.
Borbeni avioni "super etendar" (Foto: https://www.google.ba) -
Borbeni avioni "super etendar" (Foto: https://www.google.ba)


On je rekao da je prodaja aviona ugovorena tokom razgovora o prodaji četiri broda francuske kompanije za brodogradnju DCNS.

"Prodali smo pet borbenih aviona 'super etendar' Argentini, koji jesu stari, ali su njima važni", rekao je Ginar i dodao da je cijena aviona simbolična, jer nisu novi.

Ginar je dodao da će avioni omogućiti Argentini da posjeduje operativne avione pred samit "Grupe 20", koji će se u ovoj zemlji održati krajem iduće godine.

Buenos Ajres će, takođe, biti domaćin Konferencije ministara Svjetske trgovinske organizacije u decembru, kao i Olimpijskih igara za mlade iduće godine.

Iz argentinskog Ministarstva odbrane nisu komentarisali saradnju sa francuskim proizvođačem, a lokalni mediji su prenijeli da bi ugovor koji je potpisan mogao biti u vrijednosti od oko 12 miliona evra.

Izvor: Srna