latinica  ћирилица
08/11/2017 |  09:15 | Autor: RTRS

Zatvorene škole u Nju Delhiju zbog zagađenja

Sve osnovne škole u Nju Delhiju danas su zatvorene jer je zagađenje vazduha premašilo 70 puta normu Svjetske zdravstvene organizacije, a ljekari u glavnom gradu Indije objavili su upozorenje za građane.
Nju Delhi (Foto: voyagerboheme.com) -
Nju Delhi (Foto: voyagerboheme.com)


Gust sivi smog pokrio je puteve u najzagađenijem glavnom gradu u svijetu. Mnogi pješaci i biciklisti pokrili su lica maramicama ili šalovima.

Ambasada SAD objavila je da je koncentracija mikroskopskih čestica zagađenja sa oznakom PM 2,5 dostigla vrijednost 700 rano jutros, što je 70 puta više od bezbjedne granice sa izlaganje u dužem periodu, koju preporučuje SZO.

Količina zagađenja kasnije je neznatno opala, prenio je AFP.

"Kada sam došao u NjU Delhi 1984. godine, vazduh je bio čist. Ali kada danas krenem na posao u četiri ujutru, jedva da vidim bilo šta. Ovo nije magla, ovo je dim i od njega nam je muka", izjavio je DŽivandan Soši, ulični prodavac čaja.

Indijsko medicinsko udruženje proglasilo je zdravstvenu uzbunu i pozvalo vlasti da riješe ovaj problem. Nadležna služba za zagađenje okoline saopštila je da će se situacija pogoršati u narednim danima.

Izvor: Srna