latinica  ћирилица
08/11/2017 |  12:45 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Muzej pozorišnih lutaka Srpske gostuje u Kini

Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta Republike Srpske predstaviće u kineskom gradu Dunguanu 107 lutaka i 20 maski iz predstava koje su prethodnih pet decenija postavljane na sceni ovog pozorišta.
Muzej pozorišnih lutaka RS (Foto:  Dječije pozorište Republike Srpske) -
Muzej pozorišnih lutaka RS (Foto: Dječije pozorište Republike Srpske)

Izložba Muzeja pozorišnih lutaka biće otvorena sutra u okviru programa "Kulturna sezona Kine 2017 - zemlje centralne i istočne Evrope" u Gradskoj biblioteci na jezeru Songšang, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Biblioteka je podijeljena u nekoliko nivoa i nudi različite kulturne sadržaje, a posjetioci će izložbu lutaka Dječijeg pozorišta Srpske imati priliku da vide svakoga dana do 19. novembra.

Pozorišne lutke i maske, koje su već prošle sedmice stigle u Kinu, ilustruju različite lutkarske sisteme i pozorišne forme izražavanja od ginjola, marioneta na kratke i duge konce do raznih tipova ručnih lutaka, javajki, te sicilijanskih marioneta.

Lutke izložene u biblioteci u Dunguanu rad su najpoznatijih evropskih lutkarskih majstora, a izrađene su u radionicama Češke, Bugarske, Bjelorusije, Njemačke, Srbije, te Republike Srpske i BiH i predstavljaju evropske muzejske lutkarske vrijednosti sa kraja 20. i početka 21. vijeka.

Pokrovitelj putovanja Dječijeg pozorišta Srpske u Kinu je Vlada Republike Srpske, a kineski partner je obezbijedio uslove za boravak i postavku izložbe lutaka u Gradskoj biblioteci Dunguana, koja se prostire na oko 50.000 metara kvadratnih.

Nakon ove izložbe Dječije pozorište Republike Srpske će se kineskoj publici ponovo predstaviti i u aprilu naredne godine, i to predstavama "Odisej-san o povratku" i "Folklorna magija", koje će gostovati u nekoliko gradova u Kini.

Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta Republike Srpske je jedini muzej pozorišnih igrajućih lutaka u jugoistočnoj Evropi.

Muzej, u kojem se čuva 500 igrajućih lutaka, nastajao je decenijama i proizvod je svijesti o potrebi očuvanja duhovnog i materijalnog blaga umjetnika lutkara iz Srpske i iz drugih evropskih zemalja, koji su dali svoj kreativni doprinos izradi lutaka za neku od domaćih lutkarskih predstava.

Izvor: Srna