latinica  ћирилица
08/11/2017 |  13:58 | Autor: RTRS

Francuski sud vratio sliku Kamija Pisaroa jevrejskoj porodici

Francuski sud donio je odluku da se slika Kamija Pisaroa, poznatog impresioniste, vrati porodici jevrejskog kolekcionara, kome je oduzeta tokom Drugog svjetskog rata.
"Branje graška" Kamija Pisaroa (Foto: Wikimedia Commons) -
"Branje graška" Kamija Pisaroa (Foto: Wikimedia Commons)

Sud je donio odluku u korist potomaka bogatog biznismena Simona Bauera, čiju su imovinu zaplijenila francuske vlasti 1943. godine.

Slika je urađena 1887. godine i sada je u posjedu američkog para Brusa i Robi Tol, koji nisu znali kome je ranije pripadalaa. Oni su je 1995. godine na aukciji kupili za 800.000 dolara. Prilikom donošenja  odluke sud nije uzeo u obzir ovu činjenicu. Njihov advokat Ron Sofer rekao je da su oni razočarani i da će se svakako žaliti.

Јedini preostali potomak Simona Bauera, njegov unuk Žan-Žak Bauer (88) rekao je da je zadovoljan odlukom suda i da je ona bila očekivana. Dodao je da poštuje bračni par Tol i da su oni, na žalost, žrtve sistema ili pogrešnog navođenja prilikom kupovine slike.

Slika "Branje graška" jedno je od 93 umjetnička djela koja su, na osnovu antisemitskih zakona kvislinške vlade u Višiju, konfiskovana Baueru, prije nego što je poslat u sabirni centar Dransi.

Ipak, uspio je da pobjegne prije nego što je prebačen u koncentracioni logor. Preminuo je 1947. godine, finansijski uništen.