latinica  ћирилица
08/11/2017 |  14:51 ⇒ 14:52 | Autor: RTRS

Tadić: Dom naroda funkcioniše redovno

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH redovno funkcioniše jer je to omogućeno većinom koja stoji iza Savjeta ministara, izjavio je danas predsjedavajući Doma Ognjen Tadić.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

On kaže da u BiH postoji želja da se pređe što više takozvanog evropskog puta do 2018. godine, na čemu se aktivno radilo na početku mandata 2015. godine, ali je došlo do određenog zamora.

"Danas je bila redovna sjednica Doma naroda i kretala se u onim okvirima dnevnog reda koji su bili mogući imajući u vidu prethodni rad i inicijative koje su došle iz Predstavničkog doma i Savjeta ministara, odnosno jednog broja poslanika koji su nastupili sa inicijativama u vezi sa Zakonom o saobraćaju", rekao je Tadić novinarima.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da svi, i oni koji predstavljaju vlast, ali i opoziciju, imaju otvorenu želju i volju da učestvuju u procesu i ne koče evropski put zemlje.

"Pozivamo, onoliko koliko je to moguće da svi predlagači dokumenata i akata koji dolaze pred Dom naroda pokažu veći stepen aktivizma, ne zbog predstojećeg izbornog procesa ili nekakve propagandne retorike, već zbog toga što je to interes ljudi koji žive u ovoj zemlji", rekao je Tadić.

Govoreći o istupanju iz SDS-a i formiranju Narodne stranke, Tadić je istakao da je već ranije otvoreno i jasno rekao da je izabran kao delegat na platformi Saveza za promjene, te da shodno tome nema namjeru da povrijedi bilo kojeg birača koji mu je ukazao povjerenje da u Domu naroda bude predstavnik takve politike.

Tadić nije želio da komentariše deklaraciju poslanika SDS-a Mladena Bosića o putu Sarajevo-Beograd, te rekao da nije upoznat o sadržaju.

Predsjedavajući Doma naroda osvrnuo se na nedavne bilborde postavljene po Istočnom Sarajevu koji su, kako je rekao, stvorili pometnju i izazvali upućivanje prijetnji delegatu iz reda srpskog naroda Darku Babalju, te da zbog bezbjednosnih razloga nije prisustvovao današnjoj sjednici Doma naroda BiH.

"On se meni kao članu Kolegijuma obratio zahtjevom da se kod nadležnih organa insistira da se povede procedura zaštite njega i njegove porodice, kao i utvrđivanje vinovnika te klevetničke optužbe", rekao je Tadić, ukazujući da je iz tog razloga Dom naroda danas funkcionisao na ivici kvoruma.

Tadić je apelovao da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za istrage i zaštitu, Obavještajno-bezbjednosna agencija, a primarno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, istraže do kraja klevetničke optužbe koje su uticale na rad Doma naroda.

Predsjedavajući Doma naroda nije želio da komentariše odluku o suspenziji referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, ističući da ne želi da se to pogrešno shvati.

"Ne želim da se to shvati da sada neko ko rukovodi Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH drži slovo i pridikuje drugom parlamentarnom tijelu koje je iz Republike Srpske. U tu vrstu uloge zaista ne želim da ulazim", rekao je Tadić.