latinica  ћирилица
08/11/2017 |  14:56 ⇒ 19:03 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Radovi na izgradnji nove bolnice idu ispred planiranog roka (VIDEO)

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić prilikom današnje posjete gradilištu nove bolnice u Istočnom Sarajevu istakli su da građevinski radovi idu ispred planiranog roka.
Projekat nove bolnica - Foto: RTRS
Projekat nove bolnicaFoto: RTRS

Golićeva je navela da građevinska operativa koju čine konzorcijum "Marković invest" i "Medikal" Mostar, koji će vršiti opremanje zahtjevnog medicinskog bloka, izvode radove ispred planirane dinamike.

Ona je naglasila da besplatan nadzor radova vrši Direkcija za obnovu i izgradnju, koja je u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, kao što to čini i kod izgradnje objekata za potrebe boračkih kategorija i drugih institucija.

"Ovaj objekat je 10.500 metara kvadratnih, grade se dva bloka, koja su povezana međusobno, ali i sa nedavno izgrađenim polikliničkim blokom", istakla je Golićeva i dodala da je raduje što je na ovom zahtjevnom objektu koji se gradi po svjetskim standardima angažovana domaća građevinska operativa.

Prema njenim riječima, "Marković invest" posjeduje licencu koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje i za svoj rad ima građevinske reference.

Golićeva je napomenula da će se, osim gradnje dva bloka, graditi i infrastrukturni objekti - trafostanice, kanalizacione mreže i putna infrastruktura.

"Projekat podrazumijeva gradnju ključ u ruke, što znači da će biti opremljen i medicinskom opremom", pojasnila je Golićeva i dodala da se nada da će do 15. decembra objekat biti pod krovom.

Ona je ocijenila da će 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije, dijela Podrinja i Hercegovine, ali i Kantona Sarajevo sigurno koristiti usluge ove zdravstvene ustanove.

Bogdanić je izrazio zadovoljstvo što je ponovo na gradilištu nove bolnice, ističući da se vidi značajan napredak u izgradnji i da se u pojedinim dijelovima došlo i do završne etaže.

On je naglasio da su, osim dobrih izvođača, poslužili i dobri vremenski uslovi, kao i da će tokom narednih mjesec dana biti završeni grubi građevinski radovi.

"Ovo je značajan projekat za Sarajevsko-romanijsku regiju, a pacijenti i zdravstveni radnici svjedoci su dobrog napretka", rekao je on i dodao da su sada razbijene sve sumnje da će ova regija dobiti novu bolnicu.

Ministar je istakao da su prevaziđene sve teškoće i pronađen način da se u narednoj godini da na upotrebu novi objekat, kako bi se pacijenti liječili u savremenoj zdravstvenoj ustanovi.

Izvor: SRNA