latinica  ћирилица
08/11/2017 |  15:30 | Autor: RTRS

Čolak: Izborni zakon se može mijenjati samo na osnovu dogovora u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak rekao je da je neozbiljno smatrati da BiH može biti ozbiljan kandidat za EU, a istovremeno priželjkivati da neko drugi rješava izmjene Izbornog zakona.
Bariša Čolak - Foto: SRNA
Bariša ČolakFoto: SRNA

Govoreći o Prijedlogu izmjena Izbornog zakona koji bi naredne sedmice trebalo da se nađe pred poslanicima Predstavničkog doma, Čolak je izrazio nadu da će biti dovoljno pragmatizma i političke mudrosti da se amandmanima poboljšaju određene stvari za koje predstavnici pojedinih političkih stranaka smatraju da nisu najbolje.

On je naveo da se ne može pomiriti sa činjenicom da neko unaprijed kaže da će nešto odbaciti i da neće ni razmatrati.

"Mislim da je to onda jako neozbiljan pristup i nije dobar. Dugo se razgovara o Izbornom zakonu BiH, odnosno njegovoj izmjeni, a niko drugi, osim nas, predstavnika Hrvatskog narodnog sabora, odnosno Kluba Hrvata u Domu naroda, nije ponudio rješenje. Sve su samo priče. Nažalost, to nije rješenje", rekao je Čolak novinarima.

On je dodao da su parlamentarne klupe mjesto gdje bi trebalo raspravljati o ovim pitanjima, napominjući da je prijedlog koji je prihvaćen u Domu naroda, saglasan sa Ustavom BiH. On je upozorio one koji priželjkuju pomoć visokog predstavnika Valentina Incka ili nekog drugog da je to jako loše rješenje.

Izvor: SRNA