latinica  ћирилица
08/11/2017 |  16:05 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Sjećanje na 54 stradala radnika Tehničkog remonta Bratunac i preduzeća "Kaolin" (VIDEO)

U znak sjećanja na 54 stradala radnika Tehničkog remonta Bratunac i preduzeća Kaolin u odbrambeno- otadžbinskom ratu, danas je otkriven i osveštan spomenik i obilježena krsna slava ove namjenske industrije.
Bratunac - Parastos - Foto: RTRS
Bratunac - ParastosFoto: RTRS

Braneći krug remontnog zavoda i Republiku Srpsku ostaće upamćeno da su 54 radnika ovog kolektiva dala svoj život, jedan od njih je i otac Slađane Stević.

Stevićeva ističe da je ovo dokaz da njihovi najmiliji koji su dali život za Srpsku, nisu zaboravljeni.

U ratnim godinama, remont koji se tada nalazio u Hadžićima, bio je pod stalnom opsadom i paljbom neprijatelja. 1995. godine NATO agresor bombardovao je ovo preduzeće.

"Kada je granata pala, moja kćerka je dobila gelere po leđima i od toga je umrla", kaže Borislav Šakota iz Bratunca.

Spomenik je simbol posvećenosti radnika i ljubavi prema ovom kolektivu.

Slavenko Ristić, generalni direktor preduzeća "Kaolin" rekao je da se odala počast poginulima koji su dali život i njihovim primjerom pokušava se da svi zajedno daju sve od sebe.

Istovremeno, na dan kada Tehnički Remont obilježava i krsnu slavu može se pohvaliti odličnim poslovnim rezultatima, ugovorima i poslovima na nekoliko kontinenata.

Nekadašnji gigant sa preko 1.500 zaposlenih osnovan je 1955 godine. Nakon Dejtona, fabrika je premještena u Bratunac, 2014. godine je privatizovana i danas zapošljava oko 200 radnika.