latinica  ћирилица
08/11/2017 |  16:45 ⇒ 17:05 | Autor: RTRS

Bijeljina: Obnovljena tradicija "Kupusijade"

Tradicija održavanja Mitrovdanskog vašara obnovljena je ove godine u Bijeljini u organizaciji Akcionarskog društva "Grad", a u okviru manifestacije danas je svoje proizvode predstavilo više od 40 izlagača.
Bijeljina - Mitrovdanski vašar - Foto: SRNA
Bijeljina - Mitrovdanski vašarFoto: SRNA

 Na prostoru Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije" danas su se okupili izlagači iz Semberije, Posavine i podmajevičkog kraja da ožive tradiciju, običaje i stare zanate, a brojnim posjetiocima predstavljena je i gastrokultura ovog kraja Republike Srpske.

Organizatori podsjećaju da je Mitrovdanski vašar u Bijeljini prvi put organizovan krajem 19. vijeka, a posljednji put održan je 2008. godine.

Direktor preduzeća "Grad" Slaviša Cacanović kaže da je cilj Mitrovdanskog vašara da se sačuva, održi i traje identitet ovoga podneblja.

Mitrovdanski vašar bio je prilika za mnoge izlagače da evociraju uspomene iz mladih dana na održavanje ove manifestacije.

S obzirom na to da je Semberija poznata po uzgoju kupusa, na Mitrovdanskom vašaru oživljena je i tradicija bijeljinske "Kupusijade", revijalne pripreme svadbarskog kupusa.

S ciljem očuvanja tradicije, vašar je uz zabavni dio ponudio i bogat kulturno-umjetnički program, izložbu kućne radinosti, starih zanata i narodnog stvaralaštva, izložbu voća, povrća i cvijeća, te kućnih ljubimaca.

Izvor: SRNA